Τι είναι ο καιρός τύπου «Π» που έρχεται από την Παρασκευή
3 years, 2 months ago
6

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Αλλάζει ο καιρός από αύριο, Παρασκευή καθώς η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τοπικές βροχές ακόμα και χιόνια στα ορεινά προβλέπονται στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες στη Θράκη, με πιθανότητα χιονόπτωσης.

Καιρός τύπου «Π»

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη συννεφιές θα υπάρχουν μέσα στο Αιγαίο με χιονόνερο ή χιόνι στα ανατολικά και βόρεια τμήματά του, βροχή στα πιο νότια τμήματα και ακόμα και μέσα στο Ιόνιο θα υπάρχουν αυξημένες συννεφιές.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με λίγες όμως τοπικές συννεφιές.

Από αύριο Παρασκευή, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μανουσάκης, διαδοχικά βαρομετρικά θα επηρεάσουν την χώρα μας από τα δυτικά και θα επικρατήσει καιρός τύπου «Π».

Ο καιρός τύπου «Π» είναι όταν οι βροχές ή οι καταιγίδες εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «Π» της ελληνικής αλφαβήτου και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί σαν τύπος καιρού «Π».

Διαβάστε επίσης: Καιρός : Βροχές, χιονοπτώσεις και τσουχτερό το κρύο – Σε ποιες περιοχές

Αυτός ο καιρός προκύπτει όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά. Οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας, πηδαλιουχούμενες από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας «δυσκολεύονται» να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου.

Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να «νικήσουν» αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά.

Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο.

Καιρός τύπου «Π» προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκ νέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου.

in.gr