Τηλεργασία και προστατευτικά μέτρα παντού η μόνη λύση για να δούμε μείωση κρουσμάτων
3 years, 3 months ago
6

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

Υπογραμμίζουν, δε, και επισημαίνουν συνεχώς τη σημασία της χρήσης μασκών, ενώ η τηλεργασία και το άνοιγμα των σχολείων είναι κεντρικά ζητήματα στο τραπέζι της συζήτησης για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Καθολική χρήση μάσκας και γενίκευση της τηλεργασίας προτείνει ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6

«Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Μάκη Πολλάτο. «Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων»  επισήμανε ο κ. Γώγος ως προς τους τρόπους προστασίας και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους, στις νεανικές ηλικίες».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γώγος συνέστησε «καθολική χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο κ. Γώγος τόνισε πως «πρέπει να μπει μαι τάξη σε αυτό, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην επιβίβαση και αποβίβαση και μέσα στα πλοία», ενώ «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι κανόνες όλοι να τηρούνται στα λεωφορεία στα μετρό. Να βρεθεί ένας τρόπος να ελεγχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, «η καθολική χρήση της μάσκας είναι σημαντική. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε αυτό είναι το κυρίαρχο μέτρο»  υποστήριξε ο κ. Γώγος και παρατήρησε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους», υποστήριξε ο Καθηγητής.

Απαντώντας αναφορικά με το καλύτερο μέσο απολύμανσης, «το διάλυμα χλωρίνης 10% είναι το καλύτερο από όλα» εξήγησε ο κ. Γώγος και πρότεινε να «να έχει κανείς έτοιμες τρεις μάσκες υφασμάτινες, να τις έχει και τις τρεις μαζί του να τις πλένεις το βράδυ και στη διάρκεια της ημέρας να της αλλάζει». Ως προς την απολύμανση ρούχων και παπουτσιών, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος απομάκρυνσης των ιικών σωματιδίων είναι ο εξαερισμός».

Παράλληλα, στις ευπαθείς ομάδες ο Καθηγητής ενέταξε τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους, ενώ «οι νέοι δεν είναι άτρωτοι γιατί μπορεί κάποιοι και από αυτούς λόγω μιας προδιάθεσης του οργανισμού, μερικές εκδηλώσεις τους να είναι υπερβολικές και να οδηγούν σε κακή έκβαση» περιέγραψε ο Καθηγητής.

Ειδικά για τα μικρά παιδιά, ο Καθηγητής ανέφερε πως «πρέπει να τα ενημερώσουμε, ώστε να μπουν σε μια φάση αναγνώρισης του προβλήματος» και κατέληξε πως «πρέπει να γίνει μια δέσμη μέτρων για τα σχολεία, για να είναι αποτελεσματική η φετινή χρονιά».

Να χρησιμοποιείται μάσκα στις ηλικίες 10 έως 19 ετών, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τα ορφανά κρούσματα, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα, δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπιστήκαν με τυχαία δειγματοληψία.

Σημείωσε ότι «στα μέσα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε μετά την λήψη και των νέων μέτρων κάτω από 200 κρούσματα σταθερά».

Για το άνοιγμα των σχολείων ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε την πρόταση του για χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών.

«Θα έχουμε πρόβλημα τον χειμώνα» λέει ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος

Σύμφωνα με τον βιοπαθολόγο Παναγιώτη Αποστολακόπουλο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους», ωστόσο όπως είπε «θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιούς της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού».

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγμα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο κ.  Αποστολακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεν ανησυχώ ακόμα, εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».

«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα. Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια. Ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό» ανέφερε ο βιοπαθολόγος.