Το Χόλιγουντ πάει Θεσσαλονίκη: Στον Λευκό τον Πύργο είδα τον… Μπαντέρας
2 years, 9 months ago
6

Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας του Ισπανού σταρ με τη συμμετοχή 300 ηθοποιών και 1.000 κομπάρσων – 18 διεθνείς παραγωγές αναμένεται να γυριστούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους που θα αποφέρουν έσοδα 90 εκατ. ευρώ

Αν το προσεχές διάστημα κυκλοφορήσετε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και συναντήσετε τον Αντόνιο Μπαντέρας, μην εκπλαγείτε. Ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης και ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του «Barracuda», τα οποία θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες και ο Μπαντέρας θα υποδυθεί έναν αδίστακτο γκάνγκστερ ο οποίος μετά από χρόνια στην παρανομία συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει ζωή για να είναι ευτυχισμένος. Τον ρόλο της όμορφης γυναίκας που θα ερωτευτεί ο γκάνγκστερ Μπαντέρας και θα αναγκαστεί να της σώσει τη ζωή θα υποδυθεί η Κέιτ Μπόσγουορθ, η οποία αναμένεται να φτάσει μαζί με τον βραβευμένο Ισπανό ηθοποιό σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τους δύο ηθοποιούς του Χόλιγουντ, άλλοι 300 ηθοποιοί -μεταξύ τους και Ελληνες-, τουλάχιστον 1.000 κομπάρσοι και παραγωγοί θα μετατρέψουν την πόλη του Θερμαϊκού σε ένα μεγάλο στούντιο για την πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή, η οποία θα αφήσει στη συμπρωτεύουσα τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Και αν μέχρι πρότινος η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στον κινηματογραφικό χάρτη με το Φεστιβάλ και άλλες σχετικές εκδηλώσεις, τώρα μπαίνει δυνατά και στον χώρο της παραγωγής.

Οι επαφές και το σενάριο

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και ο πρόεδρός του Πάνος Κουάνης συζητούσε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες με ανθρώπους της Millennium Media, η οποία διαθέτει δικά της στούντιο στη γειτονική Βουλγαρία, το ενδεχόμενο να γυριστεί μια μεγάλη ταινία στη Βόρεια Ελλάδα. Το περασμένο Πάσχα οι άνθρωποι της Millennium έστειλαν το σενάριο της ταινίας «Barracuda» στον κ. Κουάνη προκειμένου να δει αν θα μπορούσαν να γίνουν τα γυρίσματά της στη Θεσσαλονίκη.

«Διαβάζοντας το σενάριο προτείναμε να αλλάξει η ιστορία της ταινίας που τοποθετούνταν στη γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης προτείνοντας να θυμίζει Μαϊάμι. Σε συνεργασία με το Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας οι άνθρωποι της παραγωγής ήρθαν και είδαν τις περιοχές της Θέρμης, του κέντρου της Θεσσαλονίκης και της Περαίας και ενθουσιάστηκαν. Ενα από τα δύσκολα θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουν όσον αφορά το σκηνικό ήταν η αρχική σκηνή που τοποθετούνταν σε έναν βαλτότοπο με αλιγάτορες. Υστερα από έρευνα προτείναμε το Δέλτα του Αξιού, το οποίο έγινε αποδεκτό από την ξένη παραγωγή. Υπήρξε άμεσα τηλεφώνημα στον σκηνοθέτη της ταινίας Ρίτσαρντ Χιουζ και τον πρωταγωνιστή Αντόνιο Μπαντέρας, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για να γυριστεί η ταινία», θα πει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κουάνης. Ηδη αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι της παραγωγής κάνουν τα τελευταία ρεπεράζ για τα γυρίσματα καθώς εκτός από τις παραπάνω περιοχές γυρίσματα ενδεχομένως να γίνουν και σε κοντινές περιοχές της Χαλκιδικής.

«Οταν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα, θα κλείσουν πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης και για έναν μήνα οι συντελεστές και οι πρωταγωνιστές θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Για εμάς ήταν αρκετά εύκολο να πάρουμε την ταινία από τη στιγμή που και ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής ήθελαν να έρθουν στη χώρα μας. Προτείναμε και αλλάξαμε το σενάριο και από σκηνικό Νέας Ορλεάνης πήγαμε σε εικόνες από Μαϊάμι και Φλόριντα και όλα πήραν τον δρόμο τους», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ.

000_94F6UQ

Τόσο ο Αντόνιο Μπαντέρας όσο και η Κέιτ Μπόσγουορθ αναμένεται να έρθουν σε περίπου δέκα ημέρες στην Ελλάδα και η διαμονή τους έχει κλειστεί σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο διάσημος ηθοποιός έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις για τη διαμονή του, αλλά η ελληνική παραγωγή είναι πανέτοιμη να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη του ηθοποιού αλλά και ολόκληρου του κάστινγκ ειδικά από τη στιγμή που ο Μπαντέρας δεν έφερε καμία αντίρρηση ώστε να γίνει η ταινία στην Ελλάδα. Μεγάλη ήταν και η συμβολή του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας και του τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Αλέξανδρου Θάνου, που εδώ και τρία χρόνια προσπαθούν να φέρουν μεγάλες παραγωγές στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισήμανε: «Η ταινία που θα γυριστεί με τον Αντόνιο Μπαντέρας είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών εδώ και τριών ετών, όταν ξεκινήσαμε με το Film Office για να προσελκύσουμε τέτοιες κινηματογραφικές παραγωγές και να προβάλουμε την περιοχή μας. Με τη συνεργασία του ΕΚΟΜΕ, όπου ο κ. Κουάνης αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, προσεγγίσαμε το στούντιο και τους ανθρώπους της Millennium στη Βουλγαρία, οι οποίοι εδώ και 15 χρόνια κάνουν τέτοιες παραγωγές, και τους δείξαμε την αγορά. Αυτή η παραγωγή θα λειτουργήσει και ως πιλότος για άλλες περιοχές γιατί η Millennium θέλει να φτιάξει και στούντιο στη Θεσσαλονίκη για να γυρίζονται τουλάχιστον τρεις παραγωγές ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον πάει καλά αυτή η ταινία, υπάρχει μια δεύτερη για τον Σεπτέμβριο με μεγαλύτερο μπάτζετ, ενώ σε αυτή με τον Μπαντέρας το 80% των ανθρώπων που θα εργαστούν είτε ως κομπάρσοι είτε ως βοηθητικό προσωπικό θα είναι ντόπιοι».

Αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει και το κάστινγκ για τους Ελληνες ηθοποιούς και κομπάρσους της ταινίας. Τα πρώτα γυρίσματα θα γίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην παλιά βιομηχανική περιοχή δυτικά της πόλης και θα ακολουθήσουν γυρίσματα στο Δέλτα του Αξιού, στην Περαία και τη Θέρμη. Ο Αντόνιο Μπαντέρας θα μείνει τουλάχιστον έναν μήνα, ενώ οι άνθρωποι του τομέα Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να οργανώσουν και ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων για τον διάσημο ηθοποιό σε ιστορικά και πολιτισμικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής.

Ολα πλέον δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία, με μεγάλες ξένες παραγωγές να επιλέγουν τη χώρα μας για τα γυρίσματα ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, διαφημιστικών, ντοκιμαντέρ και ριάλιτι.

Σημαντικά κέρδη

Σύμφωνα με την κυρία Βένια Βέργου, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τουλάχιστον 18 διεθνείς ταινίες θα κάνουν γυρίσματα μέχρι το τέλος του έτους στη χώρα μας αφήνοντας πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ταινία με τον Αντόνιο Μπαντέρας, ήδη γυρίζεται η διεθνής παραγωγή «Greek Freak» του Disney+ για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ μετά του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να ξεκινήσουν στο Πόρτο Χέλι και αυτά του «Knives Out 2» του Netflix με τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Μόνο από την ταινία για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο η Ελλάδα θα κερδίσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ από την παραγωγή με τον Ντάνιελ Κρεγκ τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα, δεδομένου ότι το Νetflix αγόρασε για 200 εκατ. τα δικαιώματα μόνο για τη δεύτερη ταινία. Ολα τα παραπάνω οφείλονται βέβαια στην αναθεώρηση της νομοθεσίας πριν από έναν χρόνο, με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, στην κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, στο γεγονός ότι λειτουργούν στην Ελλάδα σοβαρές εταιρείες παραγωγής και στην υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού.
protothema.gr