Το «διαβατήριο εμβολιασμού» κερδίζει έδαφος – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
3 years, 1 month ago
6

Ένας νέος όρος κυκλοφορεί όλο και περισσότερο μεταξύ των κυβερνήσεων διεθνώς και της τουριστικής βιομηχανίας. Πρόκειται για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», ή «διαβατήριο εμβολιασμού», μία ιδέα που έχει υποστηρίξει και εισηγηθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υιοθετεί το διαβατήριο εμβολιασμού. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα παρέχει μέσω ιντρνετικής πλατφόρμας την υπηρεσία αυτή σε στελέχη επιχειρήσεων από τη Δανία για τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους. Εντός τριμήνου το «διαβατήριο» θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (App) στο κινητό.

Σήμερα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» και ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων. Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση «πριν από το καλοκαίρι».

elegxoi_mak

Στα τέλη Ιανουαρίου, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της ομοιομορφίας του περιεχομένου τους, στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων, τη διασφάλιση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης για τη γνησιότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί. Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους» τόνισαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν την δυνατότητα ανάπτυξης ενός τέτοιου πιστοποιητικού και της παραγωγής μίας ψηφιακής έκδοσής του.

Η ΙΑΤΑ, ο διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χρήσης του πιστοποιητικού για την ελεύθερη διακίνηση με αεροπλάνο. «Ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί από όλες τις χώρες του κόσμου», τόνισαν.

elegxos-aerodromio-coronavirus543

Τι είναι όμως το «διαβατήριο εμβολιασμού»; Πρόκειται για ένα «πιστοποιητικό» που αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ορισμένες εκδόσεις θα επιτρέψουν επίσης στους χρήστες να δείξουν ότι έχουν έχουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό και επομένως να μπορούν να ταξιδέψουν πιο εύκολα. Σε εκδοχές που βρίσκονται υπό επεξεργασία αυτή τη στιγμή έχει τη μορφή ενός app που μπορείτε να κατέβει στο κινητό, η να αποτελέσει μέρος του ψηφιακού πορτοφολιού σας (digital wallet).

«Πρόκειται να προσπαθήσουμε να ψηφιοποιήσουμε μια διαδικασία που συμβαίνει ήδη και να την μετατρέψουμε σε κάτι που επιτρέπει περισσότερη αρμονία και ευκολία, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ χωρών χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν διαφορετικά έγγραφα για διαφορετικές χώρες και διαφορετικά έγγραφα σε διαφορετικά σημεία ελέγχου» δήλωσε στους New York Times ο Nick Careen, αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ.

Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο «διαβατήριο»; Στα διεθνή ταξίδια η χρησιμότητα είναι εμφανής. Πολλές χώρες απαιτούν ήδη αρνητικά τεστ για να επιτρέψουν την είσοδο στα σύνορά τους. Τα πιστοποιητικά αυτά βοηθήσουν επίσης σημαντικά στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Δεν αποκλείεται, επίσης, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, να υπάρχουν πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση αγώνων σε γήπεδα, στις οποίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση όσοι είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχουνε επίσης οι ιατρικοί σκοποί, όπως στην περίπτωση όπου ένας πολίτης ενδέχεται να λάβει τις δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021», επανήλθε στην ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

protothema.gr