Το παράξενο αεροπλάνο που «γέννησε» τα ρωσικά stealth μαχητικά (Photos)
Just now
6

Ήταν 1983 όταν η -τότε- ΕΣΣΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τεράστια αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Shukhoi αποφάσισε να παρουσιάσει ένα απολύτως πρωτοποριακό αεροσκάφος, το οποίο οδηγούσε την πολεμική αεροπορία… πολύ βαθιά στο μέλλον.

Το Su-47 Berkut («Χρυσαετός») ήταν ένα αεροσκάφος που… παραήταν πρωτοποριακό για το καλό του: με ανάποδη γωνία των φτερών, δεν υπήρχε άλλο αεροσκάφος σαν αυτό. Ούτε και επρόκειτο.

Το Su-47 παρουσίασε σοβαρά προβλήματα αεροδυναμικής, ωστόσο, η Shukhoi δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε το Su-47 ως ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Από ψηφιακά συστήματα πλοήγησης ως οπλικά συστήματα και από νέους κινητήρες μέχρι πρώιμες stealth τεχνολογίες, όλα αυτά δοκιμάστηκαν στο Su-47 και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν σε άλλα μαχητικά.

Το Su-47 παρουσιάστηκε εκ νέου φέτος στη MAKS 2019, και συνέχισε να αποτελεί μια avant garde πρόταση για τα μαχητικά 5ης γενιάς, έστω κι αν δεν υλοποιήθηκε ποτέ.