Το σπήλαιο Δοκάνος στη νότια Κέρκυρα από τον φακό του Ολλανδού σπηλαιολόγου René van Vliet [εικόνες]
6 months, 11 days ago
6

Ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet εξερεύνησε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ένα άγνωστο σπήλαιο στη θέση Δοκάνους στον Άγιο Δημήτριο, που βρίσκεται κρυμμένο σε ένα ελαιώνα.

Ο σπηλαιολόγος όταν είχε γυρίσει στην Ολλανδία την 1η Μαίου, συνεχίζοντας τις έρευνές του, έλαβε ένα μήνυμα από έναν γεωλόγο από την Αθήνα, ο οποίος έχει έναν φίλο που γνωρίζει πολλά σπήλαια στη νότια Κέρκυρα. Έτσι, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να εξερευνήσουν, μαζί με τον Αντρέα Κορίκη το σπήλαιο Δοκάνος, όπως μας εξηγεί ο ίδιος.

Ο Αντρέας Κορίκης στην κύρια αίθουσαΟ Αντρέας Κορίκης στην κύρια αίθουσαΟ René van Vliet στην κύρια αίθουσαΟ René van Vliet στην κύρια αίθουσα

Η είσοδος του σπηλαίου είναι 2,3 χ 2,7 μέτρα.

Η είσοδος του σπηλαίουΗ είσοδος του σπηλαίου

Μετά από την κεντρική είσοδο βρίσκεται ένα βαθύ πέρασμα 14 μέτρων προς τ’ αριστερά, το οποίο τελειώνει σε μία στενή τρύπα, αλλά και ένα πέρασμα 5 μέτρων προς τα δεξιά που τελειώνει σε μία ακόμη πιο στενή τρύπα.

Η διακόσμηση κοντά στην τρύπα στα αριστερά.Η διακόσμηση κοντά στην τρύπα στα αριστεράΑπό το βάθος του αριστερού περάσματος μπροστά την κύρια αίθουσαΑπό το βάθος του αριστερού περάσματος μπροστά την κύρια αίθουσα

Το σπήλαιο είναι γεμάτο από μεγάλους βράχους. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι αισθητά χαμηλότερη απ΄ό, τι σε άλλα σπήλαια στην Κέρκυρα.

Η τρύπα του δεξιού περάσματοςΗ τρύπα του δεξιού περάσματος

Στα μισά του περάσματος στα αριστερά, ο σπηλαιολόγος βρήκε ένα κρανίο ενός σκύλου.

Το κρανίο του σκύλουΤο κρανίο του σκύλου

Στα μισά του περάσματος στα δεξιά, έναν κρανίο μιας αλεπούς.

Το κρανίο της αλεπούςΤο κρανίο της αλεπούς

Η πιο όμορφη «διακόσμηση» του σπηλαίου βρίσκονται στην κεντρική είσοδο και στα πιο χαμηλά μέρη, κοντά στις τρύπες στα αριστερά και στα δεξιά.

Η διακόσμηση που βρίσκεται στην κύρια αίθουσαΗ διακόσμηση που βρίσκεται στην κύρια αίθουσα

Ο René van Vliet πραγματοποιεί την έρευνά του από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.