Το θρίλερ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται: Ενστάσεις και διαψεύσεις – Επανέλεγχο των εξετάσεων θα ζητήσει η 24χρονη
2 years, 2 months ago
6

Σε θρίλερ εξελίσσεται εν’ τέλει, η υπόθεση του βιασμού της 24χρονης που κατήγγειλε τον βιασμό στη Θεσσαλονίκη, αφού η αστυνομία και η ιατροδικαστική υπηρεσία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της σε ότι αφορά καθυστερήσεις στη λήψη δείγματος για τις τοξικολογικές.

Η υπόθεση αναμένεται να τραβήξει κι’ άλλο, αφού η πλευρά της 24χρονης αναμένεται να ζητήσει επανεξέταση των δειγμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να βγουν.

Καθαρές οι τοξικολογικές

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που εστάλησαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από την Ελβετία, και έφτασαν σήμερα στα χέρια της 5ης ανακρίτριας Θεσσαλονίκης έδειξαν ότι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης χαμηλό ποσοστό αλκοόλ ενώ δεν εντοπίστηκαν ναρκωτικές ούτε φαρμακευτικές ουσίες.

«Τα αποτελέσματα όλα είναι αρνητικά σε ουσίες. Ακόμη και το αλκοόλ είναι ελάχιστο που είναι άνευ σημασίας» ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του 27χρονου κατηγορούμενου.

Τι ορίζει η συνέχεια

Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης, Δημήτρης Γαλεντέρης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την διαδικασία που θα ακολουθήσει η πλευρά της 24χρονης.

«Απ΄τις εξετάσεις δεν προέκυψαν κάποιες ουσίες αλλά κάποιοι μεταβολίτες αλκοόλης καθώς αφορούν τα ούρα και όχι το αίμα, γιατί αυτή η εξέταση δείχνει εάν έχει γίνει κατανάλωση και όχι η βαρύτητα, το πόσο αλκοόλ. Το πρωτόκολλο ορίζει να ληφθεί δείγμα αίματος και σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε. Η ουσία που περιγράφει την συμπτωματολογία της 24χρονης φεύγει από το αίμα στις 6 ώρες είναι πολύ γρήγορη η εξαφάνισή της από το αίμα. Το εάν έδωσαν στην 24χρονη το χάπι του βιασμού δεν φαίνεται πλέον στο αίμα», ανέφερε ο κ. Γαλεντέρης.

«Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει επανεξέταση ακόμα και από τρίχες με εύρος 4-6 εβδομάδων προκειμένου να φανεί εάν έχει μείνει κάποιο κατάλοιπο από την ουσία που χρησιμοποιήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι ισχυρίζεται η 24χρονη

Η πλευρά της 24χρονης ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν ευσταθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, διότι «άργησε να ληφθεί το δείγμα» και οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ. Γαλενέτερης  είπε ακόμα ότι «αν σταματήσει η ουσία να βρίσκεται στα ούρα, κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να το αποδείξει».

Άλλωστε, η πλευρά της Γεωργίας είχε εκφράσει εξ αρχής την αντίθεσή της στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συλλογή του δείγματος, επισημαίνοντας, το θέμα της ώρας της δειγματοληψίας. Κι αυτό γιατί το χάπι του βιασμού μπορεί δύσκολα να ανιχνευτεί στο αίμα, πολύ περισσότερο αν έχουν περάσει έξι ώρες και στα ούρα δέκα.

O τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης ανέφερε ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος των δειγμάτων και τρίχες για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

«Η ποσότητα αλκοόλ στα ούρα δεν αντικατοπτρίζει ούτε την κατανάλωση ούτε και τον μεταβολισμό σε τίποτα, είναι αναξιόπιστο νούμερο δεν το λαμβάνουμε υπόψιν μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από την ποσότητα αλκοόλ στα ούρα πόσα ποτά ήπιε και αν ήταν σε κατάσταση να δώσει συναίνεση ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανάλυση DNA που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε σπερματική κηλίδα στο μανίκι της 24χρονης και βιολογικό υλικό στο εμπρόσθιο μέρος του ενδύματός της ενώ στα εσώρουχα και τα επίμαχα σημεία του σώματός της δεν είχε βρεθεί υλικό.

Η αρμόδια ανακρίτρια θα αξιολογήσει τα στοιχεία και την κατάθεση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε τη Γεωργία Μπίκα, μετά την καταγγελία της για βιασμό. Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων, η 24χρονη πρόκειται να κληθεί εκ νέου για συμπληρωματική κατάθεση.

Διαψεύδει η αστυνομία ότι άργησαν να ληφθούν δείγματα για εξετάσεις

Απάντηση σε όσα ισχυρίζεται η πλευρά της 24χρονης Γεωργίας για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεών της δίνει με ανακοίνωσή της και η Αστυνομία.

Όπως υποστηρίζει, την 1η Ιανουαρίου «ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν, σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτήν ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ

Παράλληλα αναφέρει πως «κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης».

Ενώ υπογραμμίζουν πως «το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας».

Τι αναφέρει η ιατροδικαστική υπηρεσία

Τους χρόνους στους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα τόσο για τις τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, όσο και για την εξέταση του γενετικού υλικού, παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτήν, «η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφάλειας του Λευκού Πύργου».

«Την επομένη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα», προσθέτει η Υπηρεσία, «η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας, προκείμενου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδοθήκαν στην αρμοδία προανακριτική αρχή, ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο κ. Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα Ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση. Σημειώνουμε ότι στις 19/01/22 ο κ. Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/22, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή».