Τορόντο και Μαδρίτη στα γαλανόλευκα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821
3 years, 25 days ago
6

Στα γαλανόλευκα ντύνονται ολοένα και περισσότερα κτήρια ανά τον κόσμο για να τιμήσουν τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιήθηκαν. Επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές, διαμηνύοντας την επιθυμία και ευγενή παράκληση της Αθήνας να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος. Το σκεπτικό πίσω από την εξωστρέφεια αυτή είναι ότι αυτή η επέτειος δεν αφορά μονάχα τους Έλληνες.

Ο αγώνας αυτός σηματοδότησε την πρώτη απελευθερωτική κίνηση για εθνική ανεξαρτησία. «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται», έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ, εκφράζοντας το πηγαίο κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε για τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο Τορόντο του Καναδά μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο η εμβληματική επιγραφή «ΤΟRONTO» φωτίστηκε στα γαλανόλευκα. Πρόκειται για ανταπόκριση του δημάρχου Τζον Τόρι ο οποίος μαζί με τον δημοτικού σύμβουλο Νίκο Μαντά πλαισίωσαν το γεγονός με μία αντίστοιχη τελετή.

Αντίστοιχα η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας στη Μαδρίτη φωτίστηκε χθες με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Το φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, προσέφερε σημαντική βοήθεια στον ελληνικό αγώνα. Η φωταγώγηση εμβληματικών κτηρίων

και η παρουσία της ελληνικής σημαίας ή των χρωμάτων αυτής σε κάθε γωνία του πλανήτη αποτελεί, λοιπόν, μία υπενθύμιση εκείνου του αγώνα, αλλά και του φιλελληνικού «πυρετού».

OPERA_SYDNEY_2

Μία παγκόσμια γιορτή, λοιπόν, για την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους στη Βαλκανική, η οποία κατέστη δυνατή, όχι μόνο λόγω των υπέρογκων θυσιών του ελληνικού λαού αλλά, κατά ένα μέρος, και της πίεσης που άσκησε το φιλελληνικό ρεύμα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

ezgif_com-gif-maker-2