Τουλάχιστον 10.000 ελλείψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ
2 years, 11 months ago
6

Με ελλείψεις τουλάχιστον 10.000 νοσηλευτών λειτουργεί το σύστημα υγείας της χώρας, βάσει των κενών οργανικών θέσεων που προβλέπονται στους οργανισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Και μάλιστα, ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της δεκαετίας του ΄80 αντί των σημερινών που ορίζονται από δείκτες ποιότητας που στο μεταξύ έχουν καθιερωθεί.

Όμως για την στελέχωση του συστήματος υγείας με αυτόν τον αριθμό των νοσηλευτών και με τις τρέχουσες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Τα παραπάνω δήλωσε στο in.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ημέρα του νοσηλευτή.

Ο κ. Αβραμίδης, επεσήμανε πως εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών η Ομοσπονδία έχει καταθέσει προτάσεις που θα επιτάχυναν την πρόσληψη μόνιμων νοσηλευτών στο ΕΣΥ, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, μειώνοντας όμως τις χρονοβόρες διαδικασίες που εκτιμώνται σε μια διετία για την τοποθέτηση όσων επιλέγονται, στη θέση τους.

Παρά τις εξαγγελίες για ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμους νοσηλευτές, τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Υγείας, ο κ. Αβραμίδης υπογράμμισε ότι οι προσλήψεις που έχουν γίνει στην περίοδο της πανδημίας αφορούν περίπου 1.800 ειδικευόμενους νοσηλευτές, οι οποίοι ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους, οπότε πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα υγείας, καθώς επίσης και περίπου 3.800-4.000 επικουρικούς νοσηλευτές με συμβάσεις διαφορετικών χρόνων ο καθένας. Ως παράδειγμα έφερε τους νοσηλευτές που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί για την διενέργεια των εμβολιασμών, οι συμβάσεις των οποίων είναι τρίμηνες.

«Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από το 30%», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «αλλά και 10.000 να είναι οι νοσηλευτές που έχουν μπει με διάφορες συμβάσεις στο σύστημα – καθώς οι πλατφόρμες είναι ανοικτές και διαρκώς γίνονται νέες συμβάσεις – οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Ήδη με την άρση της απαγόρευσης των αδειών, τώρα, οι νοσηλευτές για να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, πρέπει να μην έχει κανείς άλλος συνάδελφός τους άδεια. Και αυτό στην παρούσα χρονική στιγμή, που τα νοσοκομεία νοσηλεύουν μόνο περιστατικά κοροναϊού, ενώ πολλοί νοσηλευτές λείπουν με άδεια ειδικού σκοπού».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοσηλευτών, αλλά και του συστήματος υγείας ταυτόχρονα, η ΠΑΣΥΝΟ -ΕΣΥ έχει καταθέσει προτάσεις ζητώντας τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτή στο ΕΣΥ. Η θεσμική αυτή ρύθμιση, θα επέτρεπε την έγκαιρη κάλυψη των θέσεων που πρόκειται  να αποδεσμευθούν λόγω συνταξιοδότησης, όπως συμβαίνει με τους γιατρούς.

Όπως τόνισε όμως ο κ. Αβραμίδης, υπό τον φόβο των αντιδράσεων άλλων κλάδων εργαζομένων στο ΕΣΥ, η σχετική νομοθετική ρύθμιση εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο Υγείας.

‘Ετσι οι επικουρικοί νοσηλευτές, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος υγείας.

Στα αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ειδικού μισθολογίου, καθώς σήμερα οι νοσηλευτές αμοίβονται με 750 ευρώ, ενώ από την εντατικοποίηση της εργασίας υφίστανται σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα και αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα έχει ζητηθεί η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όμως καμία κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει το αίτημα που είναι πάγιο.

Οι νοσηλευτές πραγματοποιούν αύριο 14 Μαϊου τρίωρη στάση εργασίας από τις 12-3 το μεσημέρι, για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων.

«Θα κλιμακώσουμε μέχρι να ακουστεί η φωνή μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ Γιώργος Αβραμίδης.

in.gr