Τουρκία: Σφετερίζεται μεγάλα νησιά μας – Φόβοι από Έλληνες στρατιωτικούς για προσχεδιασμένο επεισόδιο του Ερντογάν
1 year, 9 months ago
6

Συνεχίζουν την επιθετική ρητορική τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, κατά της χώρας μας, κυρίως σε ότι αφορά στα νησιά μας.

Στο στόχαστρο των τουρκικών Μέσων, μπαίνουν αυτή την φορά και μεγάλα νησιά της χώρας μας, με τους συντάκτες να κάνουν λόγο για τουρκική κυριαρχία.

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία – Οδεύει σε πόλεμο

«Σάμος, Χίος και Κως διαθέτουν ταξιαρχίες»

Ειδικότερα, τα τουρκικά ΜΜΕ λένε πως η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Ρόδο.

«Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ.

«Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολιάζει η παρουσιάστρια. «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις», απαντά ο αναλυτής, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

  • Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Τι πραγματικά επιδιώκει ο Σουλτάνος με τις πολεμικές ιαχές

Προκλητικά τα πρωτοσέλιδα στην γείτονα

Πλέον , οι τουρκικές εφημερίδες, υποστηρίζουν ανοικτά ότι υπάρχουν 22 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο τα οποία μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα και έχουν δοθεί στην Ελλάδα με… δικαίωμα χρήσης υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει στη διεκδίκηση 22 νησιών βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, με τη Yeni Safak, μάλιστα, να περνά σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά!

Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Σε παραλήρημα ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος – εκτός των υπολοίπων προβλημάτων – βλέπει να καταρρέει δημοσκοπικά, έβαλε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε μεταξύ άλλων τους Έλληνες να προσέξουν μην πάθουν όσα οι παππούδες τους.

Διεμήνυσε δε ότι «η μαγκιά αυτού του λαού» δεν χάφτει τέτοιες συμπεριφορές, για να προσθέσει αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι «όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο».

  • Διαβάστε επίσης: Κρατικό κανάλι TRT της Τουρκίας: Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο – Εξοπλισμένο Καστελόριζο

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν παρέλειψε να μιλήσει για μία ακόμα φορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού και στις ΗΠΑ. «Εγώ σε φιλοξένησα, σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους αλλά μετά από λίγες μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες εναντίον μας. Ενάντια στα F-16. Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις αμερικανικές βάσεις επανέλαβε ότι στήθηκαν 5+4 βάσεις στην Ελλάδα, και μας λένε ότι είναι εναντίον των Ρώσων για να προσθέσει ότι αυτά δεν τα πιστεύει η Τουρκία.

«Τα λόγια σου είναι γεμάτα ψέματα» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει με επίθεση και στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η Αθήνα παρακολουθεί το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από Τούρκους αξιωματούχους, και αντιδρά με ψυχραιμία.

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μπλόκο στην Τουρκία με ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνοντας υπόψη την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και προκειμένου να έχουν σε ετοιμότητα αρκετές μονάδες στο πεδίο προχωρούν στον προγραμματισμό μιας σειράς ασκήσεων, κυρίως αεροναυτικών σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας.

Η πλησιέστερη  ελληνική αεροναυτική άσκηση είναι για άυριο Τρίτη 14 του μήνα στην περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας, Τήλου και Ρόδου και η επόμενη άσκηση είναι στις 16 του μήνα στον Άη Στράτη.

Και οι δύο αυτές περιοχές είναι κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Τουρκία, αμφισβητώντας το καθεστώς τους και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. Οι ασκήσεις αυτές από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα έμπρακτο μήνυμα της Αθήνας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος.

«Ο Ερντογάν έχει πλέον ξεφύγει. Εμείς είμαστε σε αμυντική στάση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να επικαλεστούμε όλες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, και όχι μόνο αυτές που συμφέρουν τον Ερντογάν και τις διαστρεβλώνει. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συγκεκριμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε μόνιμα σε αμυντική στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάνης του απαγορεύει και να πετάει πάνω από τα νησιά μας. Δε μιλάει για αποστρατικοποίηση για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και του στρατού επάνω στα νησιά και τη δυνατότητα να επικαλεστούμε το άρθρο 51 για αυτοάμυνα», σημείωσε ο κ. Φενέκος.

«Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει προσχεδιασμένο επεισόδιο»

«Η έννοια του θερμού επεισοδίου είναι ότι συμβαίνει κάτι τυχαίο και οδηγεί σε σύγκρουση. Αν κάνει κάτι ο Ερντογάν θα είναι προσχεδιασμένο. Θα είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια πάνω στην οποία θα προσπαθήσει να χτίσει. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση από κάποιου συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, και αν υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση την αξιολογώ στο επίπεδο όπως έγινε με τα Ίμια, θα είναι τέτοιας μορφής. Ίσως επιχειρήσει να κάνει κάτι σε μια βραχονησίδα, με την αφορμή ενδεχομένως μιας ομάδας μεταναστών, μπορεί να αμφισβητήσει αρμοδιότητες, με σκοπό να “γκριζάρει” το Αιγαίο ή να πάρει κάποια δήλωση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ κατά την άποψή μου γέρνει υπέρ της Τουρκίας», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

«Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν κάτι περιμένει, κάποιες δηλώσεις υποστήριξης και ενδεχομένως και κάποια μέτρα υποστήριξης», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Φενέκος.

tanea.gr