Τούρκος εισαγγελέας και η γυναίκα του πνίγηκαν στο Αιγαίο προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Ερντογάν
2 years, 3 months ago
6

Ο 36χρονος εισαγγελέας Ibrahim Gunduz και η σύζυγος του Nurdan, κυνηγήθηκαν άγρια από το καθεστώς του Ερντογάν. Αρχικά κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν και πως είχαν ενεργή συμμετοχή τόσο στο πραξικόπημα όσο και σε άλλες «ανατρεπτικές» για τον Ερντογάν ενέργειες.

Απολύθηκαν και οι δυο από τις δουλείες τους, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στα Τουρκικά μπουντρούμια των φυλακών Οσμανιγιέ στη νότια Τουρκία, για τουλάχιστον 15 μήνες. Εκεί, μέσα στην φυλακή ο Ibrahim και η Nurdan, αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους και να παντρευτούν. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου και ενώ εκκρεμούσε η δίκη τους, το ζευγάρι μην αντέχοντας τις διώξεις αποφάσισε να δραπετεύσει στην Ελλάδα και να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Έφτασε με χίλιες δυο προφυλάξεις στα παράλια και μπήκε σε ένα φουσκωτό για να περάσουν στην Κω.

Την ημέρα εκείνη όμως ο καιρός ήταν άσχημος, γκρίζος και ο αέρας λυσσομανούσε. Το φουσκωτό δεν άργησε να τουμπάρει μεσοπέλαγα και τα κρύα νερά του Αιγαίου να γίνουν ο τάφος του ζευγαριού. 

Ήταν μια πρόσφατη είδηση στα Ελληνικά ΜΜΕ για άλλο ένα ναυάγιο στο αιγαίο, από τα πολλά που γίνονται με φουσκωτά και ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Η φωτογραφία σύμβολο

Η ιστορία όμως που έκρυβε αυτό το ναυάγιο έκανε πολλούς στην Τουρκία να δακρύσουν. Η τελευταία φωτογραφία του ζευγαριού που τραβήχτηκε στις 10 Νοεμβρίου και την οποία ο Ibrahim ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ, έγινε σύμβολο. 

Τους δείχνει να κάθονται αγκαλιασμένοι σε ένα παγκάκι μπροστά στον Βόσπορο από την Ανατολική πλευρά και να κοιτάζουν το νησάκι που πάνω του βρίσκεται το Kis Kulezi (ο πύργος του Λεάνδρου). Τα σχόλια στο προφίλ του Ibrahim κάτω από τη φωτογραφία – μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος τους – ήταν καυστικότατα για το καθεστώς Ερντογάν.

Το σατυρικό περιοδικό LeMan, που αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, αφιέρωσε την τελευταία του σελίδα στο νεαρό ζευγάρι που πνίγηκε έχασε ενώ διέσχιζε το Αιγαίο για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. 

Στην εικόνα, που παραπέμπει στην τελευταία φωτογραφία που τραβήχτηκε στον Βόσπορο, στη θέση των δύο νέων υπάρχουν δύο τριαντάφυλλα. Η λεζάντα από κάτω γράφει: «Ο εισαγγελέας Ibrahim και η σύζυγός Nurdan, που εκδιώχθηκαν με κυβερνητικό διάταγμα, έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους ανατράπηκε ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στο νησί της Κω στην Ελλάδα».