Τραγωδία στα Σπάτα: Νέο σενάριο για το τι συνέβη στο ελικοδρόμιο – Τι λένε η οικογένεια και οι φίλοι του 22χρονου
1 year, 8 months ago
6

Μία νέα εκδοχή για τον θάνατο του 22χρονου Τζακ στο ελικοδρόμιο στα Σπάτα φαίνεται ότι εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα τουλάχιστον με την Daily Mail. Τι λένε η οικογένεια και οι φίλοι του άτυχου Βρετανού.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι ερευνητές της Αστυνομίας εξετάζουν πλέον το σενάριο ο νεαρός Τζακ να βγήκε από το ελικόπτερο, έχοντας ξεχάσει το κινητό του τηλέφωνο μέσα, και για τον λόγο αυτό επέστρεψε τρέχοντας, για να το πάρει.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας φέρεται να δήλωσε στη διαδικτυακή έκδοση της Mail: «Η έρευνά μας συνεχίζεται, αλλά επικεντρώνεται πλέον στην περίπτωση ο Τζακ να ξέχασε το κινητό του τηλέφωνο στο ελικόπτερο και γι’ αυτό ξαφνικά επέστρεψε σε αυτό, για να το πάρει. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία των καταθέσεων, αλλά κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν με έαν κινητό τηλέφωνο στα χέρια του, λίγες στιγμές πριν σκοτωθεί. Όταν ολοκληρώσουμε την έρευνά μας, θα στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες».

 

 

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα, επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, δήλωσε ότι «από τις μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο νεαρός ήθελε να βγάλει selfie, βρέθηκε ωστόσο στην πίσω πλευρά του ελικοπτέρου. Οι αναφορές λένε ότι ο 22χρονος κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο και το είχε στο αυτί του, αλλά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν μιλούσε ή απλά επέστρεφε στους φίλους του».

Την ίδια ώρα, η οικογένεια και οι φίλοι του 22χρονου επιμένουν ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η 20χρονη αδελφή του Τζακ αναφέρει πως ο αδελφός της δεν είχε εμπειρία από ταξίδια με ελικόπτερο και ότι κανείς από την εταιρεία δεν τους καθοδήγησε σε ασφαλές σημείο.

«Ήταν η πρώτη βόλτα του Τζακ με ελικόπτερο. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο προσεκτικός και επιφυλακτικός ήταν. Όλα τα υπόλοιπα, να τρέχει πίσω στην άσφαλτο και να παραβιάζει τα πρωτόκολλα, είναι σκουπίδια. Ποτέ δεν τους είπαν τι να κάνουν και τι όχι. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τον οδήγησε πίσω. Αλλά ότι επέστρεψε για να βγάλει selfie είναι ψέμα».

Ο ένας από τους τρεις φίλους του 22χρονου και εκείνος υποστηρίζει πως κάνεις από την εταιρεία δεν τους είπε προς τα πού να κινηθούν μετά από την αποβίβαση. «Δεν δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο από το ελικόπτερο και κανείς δεν μας συνόδευσε. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας άνοιξαν τις πόρτες. Αποβιβαστήκαμε και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Δεν ήταν στο τηλέφωνό του. Γιατί γύρισε προς το πίσω μέρος δεν ξέρω».

Οι αρχές εκτιμούν πως, εξετάζοντας το οπτικό υλικό, θα μάθουν τι συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς οι καταθέσεις των εμπλεκομένων είναι αντικρουόμενες, αναφέρει ο ΑΝΤ1.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, όλα έγιναν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ βάσει όσων έχουν προκύψει από τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων (περίπου 10), οι τέσσερις νεαροί Βρετανοί αποβιβάσθηκαν -κι ενώ οι έλικες ήταν σε λειτουργία- ανά δύο από τις δύο πόρτες του ελικοπτέρου με την συνοδεία (ανά ζευγάρι) από έναν υπάλληλο της εταιρείας που ανέλαβε να τους οδηγήσει σε οίκημα του ελικοδρομίου.

Ο άτυχος 22χρονος φέρεται να αποβιβάστηκε από τη δεξιά πλευρά και συνοδευόμενος άρχισε να κατευθύνεται προς τον χώρο υποδοχής που ήταν ακριβώς μπροστά του, ενώ οι επιβάτες που αποβιβάστηκαν από την αριστερή πόρτα προχώρησαν σε κυκλική κίνηση μπροστά από το ελικόπτερο για να κινηθούν προς το οίκημα προσωρινής παραμονής.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, ο 22χρονος αφού διάνυσε απόσταση 20 περίπου μέτρων σε διάδρομο που οδηγούσε στο προαναφερόμενο χώρο, έκανε στροφή 180 μοιρών -κι ενώ φαινόταν να μιλά στο κινητό- κινήθηκε προς το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου.

Εκεί επιχείρησε σκυφτός να περάσει από κάτω και χτυπήθηκε από τον πίσω έλικα, που ήταν από την άλλη πλευρά της «ουράς» του ελικοπτέρου, την αριστερή, σε πλήρη λειτουργία και έτσι μη ορατός.

Τα τελευταία μοιραία δευτερόλεπτα 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Star, τα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα κόστισαν τη ζωή στον 22χρονο.

«Μία παρέα τεσσάρων ατόμων πήγε ή κατευθύνθηκε προς το σωστό σημείο και ξαφνικά ο άτυχος Βρετανός τουρίστας με δική του βούληση, ανεξέλεγκτα, επέστρεψε στο ελικόπτερο, πιθανολογούν ότι κρατούσε κινητό στο χέρι ότι έχει να κάνει με κάποια εφαρμογή των social media, ώσπου να συνειδητοποιήσουν οι υπόλοιποι τι έχει συμβεί του φώναξαν: “No,no,no…”. Ωστόσο ήρθε και ένας χειριστής από ένα άλλο ελικόπτερο που τον είδα και προσπάθησε να τον προλάβει την ώρα που πήγαινε να περάσει κάτω από το στροφείο του ελικοπτέρου δεν τον πρόλαβε έτσι ο έλικας τον χτύπησε στο κεφάλι και βρήκε τραγικό θάνατο» είπε ο Γιώργος Χιωτάκης, επαγγελματίας χειριστής και φίλος του πιλότου του ελικοπτέρου.

«Προσγειώθηκε το ελικόπτερο, τα στροφεία λειτουργούσαν, ήρθαν δύο συνοδοί εδάφους και υπήρχε κι άλλος χειριστής οι οποίοι έδειξαν στους επιβάτες που να κατευθυνθούν. Είναι μία απόσταση 10μέτρων εκεί όπου βρίσκεται ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναμονής των επιβατών. Όπως καταλαβαίνετε ο κάθε επιβάτης δεν είναι κρατούμενος, δεν τον έχουμε δεμένο με αλυσίδες, ούτε τους τραβάμε από το αυτί. Οπότε ευγενικά ανοίγουμε τα χέρια τους και υποδεικνύουμε στους επιβάτες που πρέπει να πάνε» πρόσθεσε.

«Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ αυτά που λένε οι φίλοι του ότι κανένας δεν μας είπε πού να πάμε γιατί αυτή βρέθηκαν στο σωστό σημείο και ο άλλος πήγε μόνος του στο λάθος σημείο και θα αναπαύσει την ψυχή του και να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό» κατέληξε ο κ. Χιωτάκης.