Τσακαλώτος: Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών θα έχουμε ορμπανοποίηση της ΕΕ
3 years, 16 days ago
6

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να το κάνει όταν φέρνετε μαζί και τις διατάξεις για το ΤΧΣ ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να το κάνει όταν φέρνετε μαζί και τις διατάξεις για το ΤΧΣ ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο σημείωσε πως άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση με οικονομίες που έχουν τέτοια τάση απόκλισης. Και χωρίς έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό ο οποίος θα λειτουργεί ως αυτόματος σταθεροποιητής δεν γίνεται να μειωθούν οι αποκλίσεις».

Ορμπανοποίηση

Απευθυνόμενος δε προς την κυβέρνηση είπε πως, η ΝΔ ως κόμμα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι αντίθετο σε έναν μεγάλο κοινοτικό προϋπολογισμό, πρέπει να αποφασίσει τη θέση θα πάρει στο θέμα, σημειώνοντας πως «με αποκλίσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών θα συνεχιστεί η ορμπανοποίηση της πολιτικής της Ευρώπης».

Υποστήριξε περεταίρω ότι αυτή την ορμπανοποίηση τη βλέπουμε και στην Ελλάδα, λέγοντας πως ορμπανοποίηση είναι η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, τα επεισόδια που είδαμε να γίνονται την προηγούμενη βδομάδα, όπως και να ανατίθεται ο σωφρονισμός και η εκπαίδευση των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντί για το υπουργείο Δικαιοσύνης και Παιδείας. Είπε πως αυτά τα μέτρα δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και πως η αντίδραση δεν θα ‘ρθει σε μια στιγμή, όπως και στην Ουγγαρία «ήρθε με πολλά μικρά βήματα» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν θα έρθει άλλο δεξιό κόμμα που θα είναι γνήσιο Όρμπαν ή εσείς μεταλλάσσεστε».

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το ΤΧΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως «είμαστε υπέρ της δυνατότητας να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» και χαρακτήρισε μη αληθές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να πουλάει χαμηλότερα από την χρηματιστηριακή του αξία ή την αξία κτήσης τραπεζικές μετοχές και παρέπεμψε στο Ν. 4254/2014.

Για το ΤΧΣ

Για τις διατάξεις που αφορούν την ποινική προστασία των στελεχών του ΤΧΣ, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «δεν είναι σωστή η ασυλία που δίνετε. Είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που κάναμε εμείς με ανθρώπους που ήταν στις τράπεζες ή στον ιδιωτικό τομέα και κάνανε αναδιάρθρωση χρεών για να προστατευτούν από κακόβουλες μηνύσεις»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως αυτό το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ είναι «μισό», καθώς απουσιάζει η εκπόνηση της στρατηγικής της κυβέρνησης. Είναι, τόνισε, σωστό να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίων αλλά δεν μας λέτε ποια θα είναι η στρατηγική και ποιο το μέλλον. «Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός μας λέει ότι η αποεπένδυση πρέπει να γίνεται άμεσα γιατί το κράτος δεν είναι τραπεζίτης. Αλλά ξεχνάει ότι η κρίση του 2009 δεν έγινε από δημόσιες τράπεζες» προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος και ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΧΑ-ΠΣ υποστηρίζει «ότι το δημόσιο πρέπει να έχει παρουσία στο τραπεζικό σύστημα. Να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας. Όχι με την παλιά πελατειακή λογική αλλά με την λογική του να μπορεί να επηρεάσει την οικονομία θέτοντας αναπτυξιακούς στόχους»

Αναφερόμενος στις ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος σχολίασε πως «εάν εσείς έχετε τον Μωυσή που λύνει όλα τα προβλήματα τότε εμείς είμαστε ο Αδάμ».

Προς ΚΙΝΑΛ

«Γιατί αυτό που προσπαθείτε να μας πείσετε είναι ότι πριν τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει ιστορία. Και ήμασταν στον παράδεισο. Δεν υπήρχε χρεοκοπία. Δεν υπήρχε η 25% πτώση του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε το PSI, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έκανε μια κρίση δημοσίου χρέους κρίση και τραπεζικού χρέους. Και επί των ημερών σας έπεσε η αξία της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες κατά περίπου 26,5 δισ. Δεν υπήρχε η φυγή σας το 2015 αφήνοντας τη χώρα με άδεια ταμεία, χωρίς ρυθμισμένο χρέος, λες και μια τράπεζα μπορεί να είναι πιο αξιόπιστη από το κράτος στο οποίο βρίσκεται» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Όπως με κάθε Αδάμ υπάρχει και το προπατορικό αμάρτημα. Και ποιο ήταν το προπατορικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα; Ότι ήρθε να αμφισβητήσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας που λέει και ο Κώστας Σημίτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε τέλος πελατειακό κράτος, τέλος στην αύξηση των ανισοτήτων, αφουγκράστηκε το κίνημα κατά του μνημονίου. Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό έχετε μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβήτησε το κράτος που χτίσατε για 40 χρόνια».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «δεν θα ανακάμψει η Σοσιαλδημοκρατία αν δεν αναθεωρήσει την στάση του για τις πλατείες και αν δεν μπορεί να αφουγκραστεί το τι γίνεται σε μια κοινωνία». Απαντώντας στην κριτική ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ «που κατευθύνει τις διαμαρτυρίες και για αυτό αυξάνονται τα κρούσματα» αναρωτήθηκε «Δεν φταίει ότι δεν έχετε ενισχύσει τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ΜΜΜ;

«Περιμένετε ότι ο κόσμος θα τρώει ξύλο και δεν θα αντιδράσει;».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Η βία δεν απαντάει στη βία. Είναι πηγή της βίας» και σημείωσε: «Ο κόσμος βλέπει αδιέξοδα, γι αυτό βγαίνει στους δρόμους και πρέπει να υπάρχει κάποιος που να αφουγκράζεται τις αγωνίες του λαού και να φέρει λύσεις για τα προβλήματα. Και για αυτό λέμε στο ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο, τουλάχιστον για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας, των εργασιακών σχέσεων, των δικαιωμάτων».

in.gr