Τσαβούσογλου : Με Δένδια θα συζητήσουμε για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
3 years, 12 days ago
6

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνοντας τη ραντεβού του με το Νίκο Δένδια στις 14 Απριλίου, δήλωσε ότι ουσιαστικά η συνάντηση αυτή θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας μιας ενδεχόμενης συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ωφέλιμες οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών

«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το ζήτημα της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου, εξετάστηκε στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,  όπως είχαν επεσήμαναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

«Κλείδωσε» στις πολιτικές διαβουλεύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει χτες ότι: «Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

Επαφές με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, διεξήχθησαν στην Αθήνα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο  Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και της τουρκικής ο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε,  στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.

Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η σημερινή συνάντηση, ακολούθησε τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε επίσης στην Αθήνα, κατά τον οποίο, η τουρκική πλευρά επέμεινε στην απαρίθμηση όλων των ζητημάτων των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Αγκυρας, όπως επί παραδείγματι, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, στον απόηχο του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο. «Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησής μας» διαμήνυσε, ισχυριζόμενος ότι τις αποφάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις παίρνει πλέον η Τουρκία και εκφράζοντας την ελπίδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να συμβεί κάτι θερμό.

in.gr