Τσελέντης: Αναμένουμε σεισμικά γεγονότα στη Δυτική Ελλάδα το προσεχές τρίμηνο
1 year, 1 month ago
6

Την εκτίμηση πως «υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στη Δυτική Ελλάδα» εξέφρασε το μεσημέρι της Τρίτης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης. 

Ο κ. Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστήριξε ότι «για τους επόμενους 2 – 3 μήνες είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποια σεισμικά γεγονότα», διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας πανικοβάλει». 

Ο έμπειρος σεισμολόγος καλεί τους πολίτες «να ακολουθείτε τους γνωστούς πλέον κανόνες αντισεισμικής προφύλαξης», ενώ κάνει συστάσεις και προς την Πολιτεία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει «αυστηρός έλεγχος σχολείων και δημοσίων κτηρίων». 

«Είχαμε ενημερώσει την Επιτροπή»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξαπέλυσε «πυρά» προς την Πολιτεία, τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη καθώς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, τον περασμένο Οκτώβριο, εξέφρασε φόβους για το φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή την ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων που «στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς». 

Ο κ. Τσελέντης ισχυρίζεται ότι ύστερα από σήμα του καθηγητή Βαρώτσου, της ομάδας ΒΑΝ, αλλά και μετά από λεπτομερή στατιστική ανάλυση, σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Χουλιάρα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «έχουμε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος». 

Ολα αυτά τα στοιχεία, εξηγεί, κατατέθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, από την οποία «με έχει αποκλείσει, παρ’ ότι είμαι δ/ντης του Γεωδυναμικού, ο αρμόδιος υπουργός Σπίρτζης» τόνισε ο Ακης Τσελέντης. 

«Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το πλαίσιο» προσέθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού.
 Εντύπωση πάντως, προκάλεσε το υστερόγραφο στην ανάρτηση του κ. Τσελέντη, στο οποίο λέει τα εξής: 

«Υπενθυμίζω ότι και πριν τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008 όπου υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με ακρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλαβικά τα πρωτόκολλα».

Η ανάρτηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Ακη Τσελέντη: