Τσίπρας: Να ζητήσει ο πρωθυπουργός πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγούμε από την κρίση
3 years, 12 days ago
6

Πολιτικό μορατόριουμ τουλάχιστον ενός μήνα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας προς την κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία αν και την ίδια στιγμή αρνήθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με τις πάνω από 150 πορείες που συνδιοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η κυβερνητική εκπρόσωπος μας είπε ότι οργανώθηκαν πάνω από 150 διαδηλώσεις. Εγώ σας λέω ότι κάθε ημέρα έχουμε πάνω από 150 τέτοιου είδους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους στο ΜΕΤΡΟ. Σταματήστε να πετάτε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Επιτέλους σοβαρευτείτε. Η χώρα περνά μια πολύ κρίσιμη καμπή.

Το τελευταίο που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα είναι να αντιληφθείτε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή αντί να διχάζετε να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά, να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Να καθίσουμε όλοι μαζί για να δούμε πως θα βγούμε από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που μας φέρατε. Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη για την συμμετοχή του σε μυστήριο της Βάπτισης την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι την «στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να πάνε ούτε σε κηδείες δικών τους ανθρώπων, ο υπουργός κάνει βαφτίσεις.

Για «δραματική κατάσταση» στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδίως της Αττικής, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή.

Στην ομιλία του, ο Τσίπρας ανέφερε:

«Ας ελπίσουμε σύντομα όλοι και όλοι να γιορτάσουμε σε καλύτερες συνθήκες και υγεία. Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με αναφορά στην δραματική κατάσταση που βιώνουν για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής όπου πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας βιώνουμε τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας. Οι στιγμές που βιώνουν οι γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν ξαναγίνει.

Οι υγειονομικοί βρίσκονται μπροστά σε ένα ηθικό δυσεπύλιτο δίλημμα να επιλέγουν τους ασθενείς. Φοβάμαι όμως ότι χειρότερο απ’ όλα είναι η στάση της κυβέρνησης. Που θα έπρεπε να γνωρίζει τι θα κάνει, να έχει σχέδιο. Φοβάμαι ότι όχι μόνο η εικόνα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Πλήρους παράλυσης. Σας εκλιπαρούμε να σοβαρευτείτε.

Οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600. Όταν ήταν 200 αποφασίσατε το λοκντάουν. Το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το λοκντάουν φαίνεται από το γεγονός ότι σήμερα είναι 600 διασωληνομένοι. Πώς είναι δυνατόν την στιγμή κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης να επιλέγεται να γίνουν μόνο 6 χιλιάδες μοριακά τεστ;

Ο βαθμός θετικότητας σε αυτά τα λίγα τεστ ήταν 12,3%. Ο μεγαλύτερος βαθμός θετικότητας από την αρχή της πανδημίας πράγμα που σημαίνει ότι, αν γινόντουσαν χθες όλα τα τεστ, θα είχαμε πάνω από 3 χιλιάδες θετικά κρούσματα. Ολες αυτές οι παλινωδίες να ανακοινώνεται άνοιγμα της αγοράς και μετά να αναβάλλετε τις ανακοινώσεις δείχνουν ότι δεν έχετε σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι απλά οριακή, αλλά τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης. Πάνω από 130 συμπολίτες μας είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι στις λίστες των ΕΚΑΒ περιμένοντας αν θα αδειάσει κρεβάτι.

Εχει κρασάρει το σύστημα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου «Γεννηματάς» είπε ότι επιλέγουν ασθενείς. Μια συγκινητική παρέμβαση χθες το απόγευμα της εντατικολόγου στο νοσοκομείο Νίκαιας, της Κα Κωνσταντοπούλου που είπε “γιατί μας φέρνετε σε αυτή την θέση. Εϊναι δύσκολη η θέση να επιλέγουμε ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι υποδομές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν την φροντίδα που τους πρέπει;”. Δεν μπορεί αυτή η εικόνα να κρατηθεί κρυφή όσο και αν η μονη έγνοια σας είναι η αστρυνομική αυθαιρεσία και οι ξυλοδαρμοί. Εχει κρασάρει το σύστημα όχι μόνο για covid αλλα και για ένα απλό -δεν είναι απλό- ένα εγκεφαλικό.

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ήταν αναπότρεπτο να συμβεί; Ένα χρόνο τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποφευχθεί; Ο πρωθυπουργός πριν μια εβδομάδα είπε ότι τα έκανε όλα τέλεια και είναι πρωταθλητές. Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη που έχετε; Ολο αυτό το διάστημα κάνατε δημιουργική λογιστική με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ. Μας λέγατε ότι το φτάσατε σε επίπεδα ρεκορ, 1200 – 1300.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλο αυτό το χρόνο που υποχρέωσή σας ήταν να αντιμετωπίσετε την πανδημία κάνατε ελάχιστα πράγματα. Μόνο 200 – 250 κλίνες εντάξατε στα δημόσια νοσοκομεία και επιμένετε να παραπλανείτε για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Εμείς παραδώσαμε 568. Υπήρξε κινητοποίηση με την έναρξη της πανδημίας και χάρη στις δωρεές ιδιωτών και της Βουλής υπήρξαν αυτές οι 250 κλίνες που εσείς τις ονομάσατε 600 εντάσσοντας κλίνες

ΜΕΘ στρατιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών που υπήρχαν και πριν και οι περισσότερες είναι άχρηστες καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. Δημιουργική λογιστική ακόμα και στο ζήτημα ζωής και θανάτου. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Στελέχη δικά σας το αποκαλύπτουν. Ο κ. Πέτσας είχε δηλώσει πέρυσι το καλοκαίρι ότι ευτυχώς που δεν άκουσαν τον ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξουν περισσότερες ΜΕΘ. Ο κ. Γεραπετρίτης σε μια έξαρση ρητορικής που υπερβαίνει την λογική μας είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕθ θα είχαμε στατιστικά και περισσότερους νεκρούς.

Ολο αυτό το διάστημα δεν προσλάβατε ούτε έναν μόνιμο ιατρό και νοσηλευτή. Αντιθέτως πήρατε 1.500 μόνιμους ειδικούς φρουρούς να δέρνει τον κόσμο που διαδηλώνει και 1300 πανεπιστιμιακούς φρουρούς. Εχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα

Δεν ξέρω αν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει συνεχώς ή μια κυβέρνηση που μας λέει συνεχώς ψέματα.

Αντι να σκύβουν το κεφάλι και να δουλέψουν για να σωθούν ανθρώπινες ζωές λέτε ότι τα κάνετε όλα τέλεια και οργανώνετε γλέντια και βαφτίσια γράφοντας στα παλιά παπούτσια τους νόμους που εσείς ψηφίσατε. Τι μήνυμα στέλνετε στο κόσμο;

Η άθλια εικόνα Πάρνηθας και Ικαρίας θα έπρεπε να σας έχει συνετίσει. Τι μήνυμα στείλατε την Τσικνοπέμπτη όταν στον ΕΟΔΥ στήθηκε τρικούβερτο γλέντι; Αντί να παραιτηθεί ο Αρκουμανέας εσείς βρήκατε 4 συμβασιούχους και πήγατε να τους διώξετε. Όταν διαπιστώθηκε ότι οι υπόλοιποι ήταν στενοί συνεργάτες Αρκουμανέα το πήρατε πίσω. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος πρόεδρος ΕΟΔΥ που κρύβεται.

Έρχεται μετά και ο κ. Γεωργιάδης που αποφάσισε να γίνει νονός την περίοδο κορύφωσης πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλός νονός και θα στέλνει την λαμπάδα. Όμως ξέρετε πόσοι συνάνθρωποί μας ανέστειλαν βαφτίσεις και γάμους και δεν μπόρεσαν ούτε σε κηδείες δικών του ανθρώπων να πάνε; Και μας παρουσιάζει ένα παλιόχαρτο ο κ. Γεωργιάδης. Πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι αληθές αυτό το χαρτί. Αν είναι πλαστό ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να καταθέσει τώρα την παραίτησή του.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργιάδης βάφτισε το παιδί προέδρου μιας ανεξάρτητης αρχής για της δημόσιες συμβάσεις. Εδώ υπάρχει μείζον ζήτημα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει στην αρμοδιότητά του την γραμματεία εμπορίου. Αρα ο προϊστάμενος της Ανεξάρτητης αρχής θα κληθεί να ελέγξει την υπηρεσία του κουμπάρου του. Δεν υπάρχει κώλυμα; Δεν υπάρχει μείζον ηθικό και νομικό κώλυμα ή μας ξαναφέρατε τις κουμπαριές για την διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Για εμάς αυτά είναι μείζονα ζητήματα. Η συμπεριφορά σας προσβάλει κάθε πολίτη. Η ανεπάρκειά σας θέτει σε κίνδυνο την υγεία κάθε πολίτη. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχετε χάσει κάθε κίνδυνο.

Ότι βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν δεν είναι τυχαίο.

Θα παραδεχθείτε την αποτυχία σας; Ότι έχετε επιβάλει μέτρα αχρείαστα και εκεί που έπρεπε να πάρετε μέτρα δεν τα πήρατε. Ότι τα έξυπνα μέτρα ήταν βλακώδη. Όταν βάζατε τους ανθρπωπους από τις 6 το απόγευμα στα σπίτια τους ήταν βλακώδες την στιγμή που δεν πήρατε μέτρα για τα ΜΜΜ. Ότι το λοκντάουν τύπου ακορνεόν ήταν το μεγαλύτερο φάλτσο που έχετε κάνει;

Ο κ. Μητσοτάκης μας κατέθεσε μελέτη για τις επιπτώσεις διαδηλώσεων αρνητών της μάσκας. Αυτό το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ήμουν πρόχειρος να το απαντήσω τότε κάθισα όμως και τη μελέτησα. Οι μελετητές λένε ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις όπου οι διαδηλωτές πάνε μια μάσκες και αποστάσεις δεν συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μας έιπε ότι οργανώθηκαν πάνω από 150 διαδηλώσεις. Εχω σας λέω ότι κάθε ημέρα έχουμε πάνω από 150 τέτοιου είδους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους στο ΜΕΤΡΟ. Σταματήστε να πετά τις ευθύνες που σας αναλογούν. Επιτέλους σοβαρευτείτε. Η χώρα περνά μια πολύ κρίσιμη καμπή.

Το τελευταίο που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα είναι να αντιληφθείτε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή αντί να διχάζετε να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά νομοθετήματα να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη στιγμή. Να καθίσουμε όλοι μαζί για να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που μας φέρατε. Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

protothema.gr