Τσίπρας σε Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο- Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αύριο
1 year, 2 months ago
6

Μήνυμα στην Τουρκία από τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το κρεσέντο προκλήσεων και παραβιάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίου και ανατολική Μεσόγειο. Συγκαλείται εκτάκτως αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς στο Αιγαίο, με συνεχείς παραβιάσεις και λεκτικές απειλές αλλά η παραβατικότητά της δεν μένει αναπάντητη. Σε πιο ήπιους τόνους από τον Πάνο Καμμένο που μίλησε για “τουρκικούς ψευτοτσαμπουκάδες“, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή στο Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. “Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού για την τουρκική προκλητικότητα ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ανακοινώθηκε ότι αύριο Παρασκευή (21.12.2018) θα συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

 

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ήδη, μέσω πηγών της, η Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε πως αυτή τη φορά θα παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (σ.σ. το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει) και θα εκπροσωπηθεί από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο. “Είναι αυτό που ζητούσαμε τόσο καιρό, ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης”, ανέφεραν πηγές της Πειραιώς.