Τζανάκης: Αναμένουμε πτώση θανάτων και διασωλημένων – Πότε «φεύγουν» οι μάσκες
3 months, 23 days ago
6

Ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι αναμένεται πτώση στους αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων από κοροναϊό.

Γύρω στα 18.000-20.000 κυμαίνονται τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι τα κρούσματα είναι σταθεροποιημένα αλλά δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις. “Είναι μειωμένες οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι. Αυτό δείχνει μια καθαρή μετάβαση από τη Δέλτα στην Όμικρον” είπε χαρακτηριστικά.

“Ελπίζουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται και ο δείκτης των θανάτων” πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη πανδημική έξαρση με ψηλά νούμερα στα κρούσματα, ενώ σημείωσε πώς υπάρχει αναμονή από τους επιστήμονες, προκειμένου να γίνει γνωστό πώς θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα η Όμικρον 2, γιατί σε άλλες χώρες προκάλεσε προβλήματα. “Δεν περιμένουμε κάτι άλλο από κλινικής άποψης αλλά θα συντηρηθεί το υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, καθώς είναι λίγο πιο μεταδοτική η Όμικρον 2” πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα μέτρα, είπε ότι είναι πιο στοχευμένα. “Κακώς περιορίστηκε το ωράριο των καταστημάτων εστίασης γιατί συμπυκνώνεται κόσμος σε περιορισμένο ωράριο. Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να απλωθεί μέσα στο χρόνο. Για τη μουσική, δεν έχει καμία επίπτωση στη μεταδοτικότητα του ιού” είπε τονίζοντας όμως ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση στα νυχτερινά κέντρα.

Σε ερώτηση για το πότε θα βγουν οι μάσκες απάντησε ότι είναι μέχρι τα μέσα της άνοιξης θα παραμείνουμε με αυτές, καθώς είναι αδιανόητο σε κλειστούς χώρους να βγουν οι μάσκες. “Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη” είπε.

in.gr