Βασιλακόπουλος: Η «Μήδεια» έκανε καλό στην πανδημία – Η διάρκεια του lockdown εξαρτάται από εμάς
2 months, 21 days ago
6

Για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown αλλά και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μίλησε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με την διάρκεια των μέτρων περιορισμού ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης είπε χαρακτηριστικά πως «εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας». Σημείωσε δε πως «η Μήδεια βοήθησε λίγο», αφού πέραν της ψυχικής ανάτασης που πρόσφερε μετά από τόση κλεισούρα και εξαιρουμένων των προβλημάτων που δημιούργησε σε πολλούς ανθρώπους, περιόρισε, όπως είπε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και άρα και τις επαφές.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε επίσης πως δύο είναι τα ζητήματα: αφενός να «μην ψάχνουμε να βρούμε κρεβάτια για τους ασθενείς μας», αφετέρου «να πας όσο πιο μακριά στο χρόνο γίνεται τα κρούσματα», αφού για κάθε καθυστέρηση, έχεις εμβολιάσει τόσο κόσμο.

Για τον εμβολιασμό

Σχετικά με την εμβολιαστική διαδικασία ο καθηγητής τόνισε ότι βάσει στοιχείων ο πιο ευαίσθητος τομέας είναι «η ηλικία κι όχι τα υποκείμενα νοσήματα» και μάλιστα «με πολύ μεγάλη απόσταση» και εξέφρασε την άποψη ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να πηγαίνει «ηλικιακά και αναλογικά να εμβολιάζουμε πρώτα τους ευπαθείς».

Μάλιστα, ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, «λογικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε και τέταρτο εμβόλιο, ενώ οι ήδη αδειοδοτημένες εταιρείες θα αυξάνουν την παραγωγή τους».

Ερωτηθείς για το πότε θα έχει γίνει ο εμβολιασμός στο 60% των πολιτών, εκτίμησε πως «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει του ευπαθείς», είπε, εξηγώντας πως δεν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ θα μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Και τόνισε πως «και το 30% να εμβολιάσω, θα έχει μειωθεί η μεταδοτικότητα, θα έχουμε και τη ζέστη και θα κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι. «Πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει στο 60%», κατέληξε.

protothema.gr