Βοήθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα – Καταφθάνουν τα πυροσβεστικά από την Ρουμανία
2 years, 8 months ago
6

Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής 21 πυροσβεστικά οχήματα και 121 πυροσβέστες από τη Ρουμανία, προκειμένου να συνεισφέρουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη χωρά μας.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το Βουκουρέστι, μετά από μία σύντομη τελετή. Σε όλα τα οχήματα υπάρχουν οι σημαίες Ελλάδας και Ρουμανίας.

Η ρουμανική αποστολή, θα κινηθεί τις επόμενες ώρες νότια και στα φλεγόμενα μέτωπα της Αττικής και της βόρειας Εύβοιας.

Η βοήθεια της Γενικής Διεύθυνσης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρουμανίας (Romanian General Inspectorate for Emergency Situations – IGSU), που αντιστοιχεί στη δική μας Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρέχεται μετά την έκκληση του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(ERCC), μέσω του CECIS, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή διεθνούς βοήθειας εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις δεκάδες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του IGSU : «Μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ρουμανική Κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει έκτακτη εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές».

 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • από την Γαλλία  82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair που ήδη επιχείρησαν σήμερα στην Πάρνηθα
  • από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Πάρνηθα και 2 αεροσκάφη τα οποία επιχείρησαν στην Κρήτη
  • από την Κροατία 1 αεροσκάφος Canadair που ήδη επιχείρησε
  • από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι θα προωθηθούν στη Εύβοια
  • από το Ισραήλ 16 πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν στην Αττική
  • από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε σήμερα το βράδυ
  • από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο
  • από την Ελβετία 3 ελικόπτερα SP με ειδικό κάδο τα οποία αναμένονται αύριο