Βόλτα στο Καπάνι για θαλασσινά και ψάρια -Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για τα Κούλουμα [εικόνες]
5 months, 30 days ago
6

Σε ρυθμούς Καθαράς Δευτέρας 2019 κινείται και η Θεσσαλονίκη με το Καπάνι ή αλλιώς αγορά Βλάλη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τα καφάσια των ψαράδων είναι γεμάτα ψάρια, γαρίδες, χταπόδια, καλαμάρια και όστρακα. Ολα φρέσκα, όλα στον πάγο περιμένουν τους υποψήφιους αγοραστές. Τα αγαπημένα θαλασσινά εδέσματα του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας θα έχουν και φέτος την τιμητική τους αν και οι τιμές τους είναι τσιμπημένες φέτος σε σχέση με πέρυσι. Φυσικά εκτός από θαλασσινά υπάρχουν και τα… εντελώς νηστίσιμα ελιές και χαλβάς για να γεμίσει το σαρακοστιανό τραπέζι.

ΟΙ γαρίδες έχουν την τιμητική τους

Η αγορά Βλάλη, το Καπάνι

Το Καπάνι βρισκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η Πλατεία Άθωνος και το Μπεζεστένι. 

Και όπως είναι αναμενόμενο τα Κούλουμα 2019 ξεκινούν από την αγορά. Καλά ψώνια λοιπόν, και καλή όρεξη!

Από όλα έχουν οι ψαράδες και με τις τιμές να ποικίλουν

Τα κτήρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί.

Το όνομα «Καπάνι» προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στην αγορά πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα κ.ά.
 

Τα θαλασσινά είναι από τους αγαπημένους μεζέδες των ΕλλήνωνΤόνοι γαρίδας αναμένεται να καταναλωθούν αυτές τις ημέρεςΧταπόδια σε καλό μέγεθος έτοιμο για κατσαρόλα ή κάρβουναΕλιες και τουρσιά έχουν και αυτά τους φανατικούς τουςΦυσικά από το σαρακοστιανό τραπέζι δεν λείπει ο χαλβάς

Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC