Βόρεια Κορέα: Χιλιάδες κάτοικοι καλούνται να δώσουν δείγμα γραφής για ένα γκράφιτι που βρίζει τον Κιμ Γιονγκ Ουν
2 years, 3 months ago
6

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές της Βόρειας Κορέας, μετά από ένα γκράφιτι που αποκαλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν «π…ς γιο» σε τοίχο πολυκατοικίας της Πιονγκγιάνγκ που διαμένει η ελίτ.

Οι αρχές ζητούν από χιλιάδες πολίτες δείγμα γραφής για να ταυτοποιήσουν τον δράστη, που έγραψε «Κιμ Γιονγκ Ουν, εσύ, π…ς γιε. Οι πολίτες πεθαίνουν από την πείνα εξαιτίας σου» και εμφανίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Daily NK με έδρα τη Σεούλ.

Το γκράφιτι έγινε εν μέσω σοβαρού λιμού που επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων με την Κίνα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, έγινε σε μία περίοδο που διεξάγονται συναντήσεις υψηλού επιπέδου του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα. Άμεσα, καθαρίστηκε από τους τοίχους και η αστυνομία ψάχνει να βρει τον υπαίτιο πόρτα-πόρτα.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από ένα δίκτυο μυστικών «πολιτών ρεπόρτερ» στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, που δίνουν πληροφορίες για τα όσα γίνονται εντός των συνόρων της χώρας. Η αστυνομία είναι μάλιστα πιθανό να χρησιμοποιήσει τις χιλιάδες κάμερες ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την πόλη, με εντολή του Κιμ.

Σκληρές ποινές για τους επικριτές του καθεστώτος

Στη Βόρεια Κορέα, η άσκηση κριτικής κατά του Κιμ ή του καθεστώτος απαγορεύεται αυστηρά. Όσοι διαφωνούν, κινδυνεύουν να εκτίσουν ποινές σε διαβόητα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ενώ οι επαναστάτες μπορεί έως και να θανατωθούν, σε σοβαρές περιπτώσεις.

Οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της χώρας είναι εξαιρετικά σπάνιες και σχεδόν πρωτόγνωρες στην πρωτεύουσα, όπου μόνον η ελίτ επιτρέπεται να ζει. Ωστόσο, ακόμη και εκεί υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη τροφίμων, κάτι που επηρεάζει και τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε να έχει χάσει πολλά κιλά. Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβη λόγω προβλημάτων υγείας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το γκράφιτι πρέπει να προκάλεσε σοκ, τόσο στις αρχές, όσο και σε πολίτες, αν και πολλοί θα συμφώνησαν με το περιεχόμενό του.