«Βούλιαξε» ο Πειραιάς από τους αδειούχους: Το αδιαχώρητο στο λιμάνι για το ταξίδι προς τα νησιά
2 years, 7 months ago
6

Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι – Ουρές για την επιβίβαση – Αυστηροί έλεγχοι από το Λιμενικό – Πώς ταξιδεύουμε από και προς τα νησιά – Δείτε φωτογραφίες

Το αδιαχώρητο επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων προς τα νησιά λίγο πριν μπει ο Αύγουστος.

Πλήθος πολιτών, οι οποίοι αναχωρούν για τις διακοπές του Αυγούστου περίμενε σε σειρά για να περάσει από τον έλεγχο των εγγράφων από το Λιμενικό και στη συνέχεια να μπει στο πλοίο. Αν και όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες πλέον αναχωρούν καθημερινά για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, έχοντας ως προορισμό τα ελληνικά νησιά και με αποτέλεσμα καθημερινά στα μεγάλα λιμάνια της χώρας να παρατηρούνται τέτοιες εικόνες.

Τα στελέχη του λιμενικού είχαν αναλάβει τον έλεγχο των εντύπων των επιβατών προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων που ισχύουν για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίον ταξιδεύουμε με πλοία.

Δείτε φωτογραφίες από το λιμάνι του Πειραιά:

limani-peiraias-kosmos-13
limani-peiraias-kosmos-14
limani-peiraias-kosmos-15
limani-peiraias-kosmos-16
limani-peiraias-kosmos-17
limani-peiraias-kosmos-18
limani-peiraias-kosmos-19
limani-peiraias-kosmos-1

Πώς ταξιδεύουμε προς τα νησιά

Οι ταξιδιώτες πρέπει κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Ωστόσο, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επιστροφή από τα νησιά

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες, από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή

Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.