«Ξεφεύγει» η επιδημία: Εκτινάχθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής
3 years, 1 month ago
6

«Βαριά» είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που αθροίστηκαν για τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αλλά και την κυβέρνηση για την αποτίμηση της επιδημίας κορωνοϊού και για τα μέτρα της περαιτέρω αντιμετώπισής της.

Με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τις δύο μητροπολιτικές περιοχές της νότιας και βόρειας χώρας αντίστοιχα, να βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, τον δείκτη μετάδοσης, Rt, της λοίμωξης covid-19 να έχει φτάσει και πάλι στο 1,1 –που σημαίνει ότι αρχίζει να «σηκώνεται» νέο κύμα- και τις συρροές κρουσμάτων, εργασιακές ή ενδοοικογενειακές, να έχουν πολλαπλασιαστεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, είναι βέβαιο πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί νέα μέτρα προς την κυβέρνηση.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με τη «βαριά» αλλά ακόμη «αναστρέψιμη» κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής, δυναμώνει η επιστημονική άποψη που επιμένει για την αναγκαιότητα τώρα ενός «σκληρού» lockdown τύπου Μαρτίου, δύο ή τριών εβδομάδων, για τις «κόκκινες» περιοχές. Θεωρούν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανακοπεί εγκαίρως η ένταση και η ταχύτητα του κύματος που έρχεται.

Η επίπτωση της επιδημίας στο ΕΣΥ που αρχίζει να αποτυπώνεται ολοένα πιο έντονα, αποτελεί επίσης έναν άλλο κρίσιμο δείκτη για τις εισηγήσεις τους και προφανώς και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η ασφυκτική κατάσταση, την οποία βίωσε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο «στοιχειώνει» τους αρμόδιους επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, και θεωρείται δεδομένο πως θα ληφθεί εφεξής κάθε μέτρο που θα απομακρύνει το ΕΣΥ της χώρας ή συγκεκριμένης περιοχής από μία τέτοια πραγματικότητα.

Οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται σταθερά στις επιβαρυμένες περιοχές, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία – και επί της ουσίας πριν καν αυτά προλάβουν να κάνουν… αποσυμπίεση από το δεύτερο επιδημικό κύμα. Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν κλιμάκωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο στην επικράτεια όσο και στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα και τα μισά κρούσματα της ημερήσιας επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων αποτυπώθηκε μεγάλη ανησυχία ειδικά για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, χθες καταγράφηκε αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 28% σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης Τετάρτης, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 45%.

Ειδικότερα, χθες έγιναν 193 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ, με τις 110 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Σωτηρία», «Ελπίς» και «Λαϊκό» υποδέχθηκαν δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες 747, με τους 146 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα – χθες καταγράφηκαν 1.070 – με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Ο Φεβρουάριος φτάνει τα 4.025 κρούσματα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, πίσω από τον ημερήσιο αριθμό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων οι ειδικοί «βλέπουν» τους ασθενείς που θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν νοσηλεία. Έχει εκτιμηθεί ότι το 10%-15% των περιστατικών κορωνοϊού νοσηλεύονται, και το 5% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αρα από τα κρούσματα των τριών τελευταίων ημερών και μόνο προκύπτει ένας αριθμός τουλάχιστον 300 ασθενών στο ΕΣΥ τις επόμενες 10-15 ημέρες.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον 440 ασθενείς με τους 249 διασωληνωμένους – χθες μάλιστα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους, κατά 3 ασθενείς. Οι αριθμοί ως προοικονομία, ακολουθούν την εκτίμηση του κ. Τσιόδρα για σχεδόν προδιαγεγραμμένη «επιβάρυνση» στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα, με 80 έως 100 επιπλέον διασωληνωμένους. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε και το ενδεχόμενο να εκτιναχθούν και πάλι στους 600 οι διασωληνωμένοι όπως ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του χειρότερου σεναρίου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας που ξετύλιξε μιλώντας προχθές στη Βουλή, τοποθετώντας το χρονικά τον Μάρτιο.

Εκτός της Αττικής, σήμα κινδύνου εκπέμπεται και από άλλες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδημιολόγοι εισηγούνται το «κοκκίνισμα» τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της Αχαΐας – μέχρι τώρα στο «κόκκινο» ήταν ο δήμος Πατρέων μόνο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Η ανοδική πορεία της πανδημίας σε αρκετές περιφερειακές ενότητες κοκκινίζει σταδιακά και τον επιδημιολογικό χάρτη των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών. Χαλκιδική, Αχαΐα και Εύβοια «βράζουν», κάτι που μαρτυρούν και οι σχετικοί αριθμοί: 33 νέες διαγνώσεις και 31,16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για τη Χαλκιδική, 81 νέες λοιμώξεις και 26,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την Αχαΐα και 55 νέα κρούσματα χθες και 26,09 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την Εύβοια αντίστοιχα.

protothema.gr