Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Σήμερα οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα
2 years, 4 months ago
6

Τις λεπτομέρειες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πλαίσιο που αυτός θα εφαρμοστεί θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις 10.30 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά και την υπερψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, δεν έχει κλείσει η συζήτηση για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ιδίως ενόψει των γιορτών που η αυξημένη κινητικότητα ενδέχεται να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν συζητάει για lockdown, ελπίζοντας ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά κατά της διασποράς, και εάν χρειαστεί οι όποιοι περαιτέρω περιορισμοί ληφθούν δεν θα κλείσουν την οικονομία και την κοινωνία.

 

Σύμφωνα πάντα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται ότι οι άνω των 60 ετών με την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας και του προστίμου των 100 ευρώ θα σπεύσουν να εμβολιαστούν. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρθηκε αυτή η εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχει ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται οι μισοί από τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600. 

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα σε σύγκριση με την μεγάλη επιβάρυνση του ΕΣΥ μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς. Ένα μέτρο που είναι στο τραπέζι, και αποκάλυψε o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και μέλος της επιτροπής αφορά στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα. Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως θα πρέπει σε αυτά να εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει.

«Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ένα ακόμα σενάριο αφορά την επέκταση της χρήσης μάσκας. Η χρήση μάσκας από ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους σε όλους τους χώρους είναι ένα μέτρο που συζητείται, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα ανακοινωθεί. Πάντως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η χρήση μάσκας επιστρέφει και οι ειδικοί μιλούν σε κάθε ευκαιρία για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου και την αναγκαιότητά του σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Αναγκαιότητα του εμβολιασμού – Υγειονομικά είναι πολύ κρίσιμο

Και ενώ η συζήτηση για το μέτρο της υποχρεωτικότητας έχει «ανάψει», ο Θανάσης Εξαδάκτυλος και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Αν ήταν στο 100% εμβολιασμένοι οι άνω των 60, θα είχαμε την εικόνα της Πορτογαλίας. Δεν θα είχαμε γεμάτες ΜΕΘ και 100 νεκρούς την ημέρα» και πρόσθεσε μια ακόμα παράπλευρη απώλεια ότι, «οι νέοι συνάδελφοι έχουν εδώ και δύο χρόνια που ασχολούνται μόνο με τον κοροναϊό», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ πρόσθεσε: «Εμείς θα σας μιλάμε για την αναγκαιότητα, το αν η Πολιτεία θα το μεταφράζει σε υποχρεωτικότητα, είναι άλλο θέμα».

Με τη σειρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 είπε πως, «η αναγκαιότητα είναι τόσο μεγάλη κι έφτασε να το κάνει και η Ελλάδα και η Ευρώπη ως τελευταίο μέσο», ενώ υπενθύμισε ότι, «οι υγειονομικοί μιλούσαν για υποχρεωτικότητα επειδή δεν μπορούσαν να βλέπουν άλλο ό,τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία». «Από άποψη νομικής, συνταγματικής, δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Υγειονομικά είναι πολύ κρίσιμο», είπε.

 

in.gr