Υποκλοπές: Αυτά είναι τα 38 ονόματα της νέας λίστας που φέρονται να παρακολουθούνταν – Yπουργοί, δημοσιογράφοι, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου
1 year, 4 months ago
6

Νέος πολιτικός σεισμός από τη δημοσιοποίηση ακόμη 38 προσώπων που φέρονται να παρακολουθούνταν από το Predator – Αναμένεται νέα παρέμβαση από τον πρωθυπουργό

Τριάντα οκτώ νέα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, επικοινωνιολόγων, στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού, επικοινωνιολόγων, περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα με ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Η λίστα που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Εφημερίδα των Συντακτών για τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, αλλά και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλο στο Βήμα της Κυριακής, προκαλούν νέο πολιτικό σεισμό.

Πλέον η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «τσουνάμι» αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, τα οποία αποδεικνύουν ότι υπήρχε και λειτουργούσε από το 2019 ένα παράκεντρο παρακολουθήσεων δεκάδων πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται, ώρα να αναλάβει ευθύνες

Όπως και στα προηγούμενα δημοσιεύματα, έτσι και στα σημερινά, τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα, εφόσον αποδειχθεί ότι ήταν στόχοι παρακολουθήσεων πέραν πάσης αμφιβολίας, δημιουργούν ένα εξαιρετικά αποπνικτικό τοπίο για την κυβέρνηση.

Και θέτουν το Μέγαρο Μαξίμου προ των ευθυνών του, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να βγουν όλα στο φως και να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι που προκάλεσαν βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τα ατομικά δικαιώματα των παρακολουθούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων τη Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να τονίσει ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως και να μην μείνει καμιά σκιά.

Την ίδια ημέρα θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που βάζει φρένο στις παράνομες παρακολουθήσεις, απαγορεύοντας την εμπορία και χρήση κακόβουλων λογισμικών, ενώ θεσπίζει και νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τις επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

Α. Σκέρτσος, Γ. Γεραπετρίτης

Η νέα λίστα

Στη νέα λίστα που δημοσίευσε το Documento, περιλαμβάνονται πρωτοκλασάτα ονόματα υπουργών, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, με πολυσχιδή δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Το ίδιο ειδικό πολιτικό βάρος έχει και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος που βρίσκεται στη δεύτερη λίστα ενώ υπάρχουν επίσης τα ονόματα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Από εκεί κι έπειτα, τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά των κ. Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, που έχουν ιδρύσει την διαφημιστική εταιρεία V&O η οποία έχει πολλά αναλάβει πολλά έργα.

Υπάρχει επίσης και το όνομα της συζύγου του Θωμά Βαρβιτσιώτης, Ολίνκας.

Από το χώρο της δημοσιογραφίας, φέρεται να παρακολουθούνταν η Μαρία Σαράφογλου που εργάζεται στον ΑΝΤ1, ο εκδότης και δημοσιογράφος Στέφανος Χίος, ο εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ», Πέτρος Κουσουλός, ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης.

Αίσθηση προκαλούν τα ονόματα του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη, του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου, ο οποίος ήταν πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, του πρώην υπουργού, Κώστα Μουσουρούλη, του Γιάννη Αναστασάκου, συμβούλου του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ήταν και ο ίδιος στην πρώτη λίστα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για ανθρώπους που εργάζονταν στο Μέγαρο Μαξίμου ή που κατείχαν κομβικές θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Ξεχωρίζει η Ελίνα Κυπραίου, συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2004 και κόρη της ιστορικής γραμματέως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Σάκης Κυπραίου. Ακόμη η Αργυρώ Ξαγοράρη, συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ο Νίκος Σιγάλας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και στενός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η Ειρήνη Εξάρχου, μετακλητή υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην μετακλητή στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, η Χάρις Κούτση (μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού, ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, η Μαίη Ζαννή, ειδική σύμβουλος στη γενική γραμματεία πρωθυπουργού.

Ε. Κυπραίου

Και της ΕΥΠ

Αίσθηση προκαλεί η παρουσία στη λίστα του ονόματος του Τάσου Παπαγεωργίου, υποδιοικητή της ΕΥΠ και υπευθύνου Ασφαλείας της Υπηρεσίας. Ο κ. Παπαγεωργίου, φέρεται να παρακολουθούταν από το Predator, κι αν ισχύει, τότε αυτό σημαίνει πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας ήταν «διάτρητη» και μπορεί να έχουν διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες.

Στη λίστα, ακόμη υπάρχει και η κυρία Αγγελική Ρούσσου, πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ ενώ η επίσης φερόμενη ως στόχος του «αρπακτικού», κ. Εξάρχου έχει μία αδερφή, την Φοίβη, η οποία (τυχαία;) ήταν γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι στη λίστα βρίσκεται το όνομα του επιχειρηματία, Βαγγέλη Πιττερού, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ – εστιατορίου στο Κολωνάκι. Ένα στέκι για δεκάδες πολιτικούς, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ. Στέκι του ίδιου του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από την εγκατάσταση του συστήματος Predator στην Ελλάδα.

Στέκι νυν υπουργών και βουλευτών, του υφυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Δημητριάδη, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Γιατί οι συγκεκριμένοι

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναλύοντας τη λίστα με τα άτομα που φέρεται να παρακολουθούνταν από το λογισμικό Predator, εστιάζει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως φίλες και συνεργάτιδες της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Μητσοτάκη, στην γραμματέα του Γρηγόρη Δημητριάδη, στην υπεύθυνη του Facebook στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στους υπουργούς.

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, το Documento αναφέρει ότι έγινε στόχος μέγιστης προτεραιότητας επειδή εμφανιζόταν πολλές φορές να είναι σε αντιπαράθεση με τον κύκλο του πρωθυπουργού. Φέρεται να ξεκίνησε η παρακολούθησή του όταν ήταν σε επαφή με επιχειρηματικούς κύκλους χωρίς να έχει ενημερώσει το Μαξίμου.

Ακόμη, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι εφόσον παρακολουθούταν ο υπουργός Επικρατείας, το «αρπακτικό» είχε μπει και στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς ο κ. Γεραπετρίτης είχε στενή σχέση και φιλία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σχόλιο: «Δεν έχω κανένα σχόλιο. Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για σαφή, τεκμηριωμένη θέση και ως εκ τούτου δεν με αφορά».

Για την κ. Ορσάκη Ρουσσέτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ που συμμετείχε στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, τονίζεται ότι ήταν στενή φίλη του κ. Γεραπετρίτη, είχε οργανώσει τις προεκλογικές εκστρατείες του κ. Μητσοτάκη. Φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να έχει το ρόλο «Μάτα Χάρι» του υπουργού Επικρατείας.

Για τον Ακη Σκέρτσο η παρακολούθηση φέρεται να έγινε επειδή κάποιοι δεν πίστευαν ότι ήταν προσηλωμένος στη ΝΔ εξαιτίας των παλαιότερων σχέσεών του με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο «το σύστημα Μαξίμου θεωρούσε οιονεί εσωτερικό αντίπαλο».

Σχόλιο: «Δεν πιστεύω τίποτε από αυτά που λέτε. Τηρώ όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας».

Για τον Νίκο Παπαθανάση το ρεπορτάζ λέει ότι η παρακολούθησή του ενδεχομένως να έγινε λόγω των επαφών του με επιχειρηματίες και επιχειρηματικά σχέδια.

Σχόλιο: «Δεν το γνώριζα. Δεν έχω κανένα σχόλιο. Είναι άγνωστο ποιος μπορεί να το κάνει, είμαι σίγουρος ότι δεν το κάνουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Εμένα δεν με παρακολουθούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».

Τα άλλα πρόσωπα

Νίκος Σιγάλας, δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη. «Παρακολουθούταν ο ίδιος και η σύζυγός του. Ο Σιγάλας είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο του 2021 είχε συνεχείς επαφές με τον Μ. Φουρθιώτη. Ηταν η περίοδος που ο Φουρθιώτης επιχειρούσε να σταματήσει την έρευνα για το σκάνδαλο με την απάτη που έκανε με τις επιδοτήσεις του υπουργείου, επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση».

Σχόλιο: Ασφαλώς και δεν το γνώριζα. Πιστεύω δεν ισχύει, θεωρώ ότι δεν ισχύει»

Μ. Γραφάκος

Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Η διαχείριση αποβλήτων ήταν για όσους παρακολουθούσαν η μπίζνα του μέλλοντος. Το 2019 ο Γραφάκος ορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κώστας Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης

«Το σχέδιο αφορά την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και τις νέες επενδύσεις. Εχει προϋπηρεσία στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών ως γενικός γραμματέας».

Μ. Μπεκίρης με τον πρωθυπουργό

Μιχάλης Μπεκίρης. «Εμπιστος του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε 10 Ιουλίου 2019 διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η Βουλή θεωρήθηκε ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στο Μαξίμου κι έτσι παρακολουθήθηκε ο κ. Μπεκίρης.

Βασίλης Γκρίζης. Η παρακολούθηση του κ. Γκρίζη, ο οποίος είναι Α υποδιοικητής της ΕΥΠ, προσθέτει ανατριχιαστική διάσταση στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων… Ο Γκρίζης ήταν το στέλεχος της ΕΥΠ που διαφωνούσε με διάφορες επιλογές της υπηρεσίας και έπεσε σε δυσμένεια. Όπως έγραψε το Βήμα, ο Γκρίζης ήταν το πρόσωπο που δεν είχε υπογράψει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη…»

Σχόλιο: «Εμφανώς σοκαρισμένος μας απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο».

Ειρήνη Εξάρχου, γραμματέας του Γρηγόρη Δημητριάδη. «Υπήρξε πρώην γραμματέας του διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλα, δηλαδή προσώπου εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά. Η παρακολούθησή της ανοίγει διάφορα θέματα. Η κ. Εξάρχου είναι αδερφή της ιδιαιτέρας γραμματέα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα. Η παρακολούθηση της οικογένειας έδινε εικόνα για διάφορα θέματα και κυρίως κυβερνητικής συνοχής».

Αγγελική Ρούσσου, πρώην διοικητής του κλιμακίου της ΕΥΠ στην Κομοτηνή. «Εφυγε από τη θέση της με απόφαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γ. Ρυυμπάτη. Μετά την αποπομπή της κατήγγειλε τον διοικητή της για ανάρμοστη σχέση σε μια προσπάθεια εκδίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την μετέθεσε στην ΕΛΑΣ».

Οι φίλες της Μαρέβας Μητσοτάκη

Αργυρώ Ξαγοράρη. «Η παρακολούθηση της κ Ξαγοράρη επεκτείνει τα σκάνδαλα έως το περιβάλλον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Υπήρξε έμπιστο πρόσωπο και συνεργάτιδα της κ. Γκραμπόφσκι…

Ολένκα Βαρβιτσιώτη. «Σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και νύφη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η κ. Βαρβιτσιώτη διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις με την Μαρ. Γκραμπόφκσι».

Ελίνα Κυπραίου. «Η παρακολούθηση της κ. Κυπραίου στρέφει την παρακολούθηση σε αυτό που αποτελεί την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη. Κόρη της ιστορικής και εξ απορρήτων γραμματέα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπήρξε ένα από τα ΄΄παιδιά’’ του πρώην πρωθυπουργού και φίλη της Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή».

Μαίη Ζαννή. «Η παρακολούθηση αφορά κατά μια έννοια και πάλι την οικογένεια. Η κ. Ζαννή, εγγονή του πρώην πρωθυπουργού, Γεωργίου Ράλλη, είναι μητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάννη».

Σχόλιο: «Ξαφνιάστηκα. Δεν πιστεύω τίποτε από όλα αυτά».

Αρτεμις Σίφορντ. «Είναι μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebook και μέλος του ευρωπαϊκού Κέντρου του αμερικανικού think tank Atlantic Council, που εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία του δημοσίου με έμφαση στην Ελλάδα…. Η παρακολούθηση έγινε για λόγους που είναι αδιόρατοι… αλλά αυτοί που την έκαναν γνωρίζουν».

Αμφιλόχιος, μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως. «Ο ιεράρχης αντιμετωπίζεται ως φιλικός προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την εποχή που ήταν διευθυντής εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Το Μαξίμου δημιούργησε απευθείας σχέση με το πατριαρχείο και ο Αμφιλόχιος μπήκε σε καραντίνα αλλά και παρακολούθηση».

Αμφιλόχιος, μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως

Σχόλιο: «Πρώτη φορά το ακούω. Μου φαίνεται τελείως παράξενο. Δεν είχα ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν είχα υποψιαστεί κάτι αλλά τώρα που μου το λέτε το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μου έκλεινε συχνά το τηλέφωνο, έχανα την επαφή και καμιά φορά ακουγόταν διπλά η φωνή. Κύριε ελέησον».

Χρήστος Αγραφιώτης. «Είναι στέλεχος του ομίλου της Καθημερινής του επιχειρηματία Θέμη Αλαφούζου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλαφούζο ως έμπιστο πρόσωπο και οικονομικός διευθυντής του συγκροτήματος και η παρακολούθησή του η οποία συμπληρώνεται με αυτήν του Αλέξη Παπαχελά είχε πραγματικό στόχο τον Θ. Αλαφούζο.

Σχόλιο: «Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα».

Οι κ. Βαρβιτσιώτης και Ολυμπίου

Οικογένεια Βαρβιτσιώτη και η V&O

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Η παρακολούθησή του μαζί με του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έδινε πλήρη εικόνα για το πώς κινείται το υπουργείο Εξωτερικών».

Σχόλιο: «Δεν το γνώριζα, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Θωμάς Βαρβιτσιώτης. «Είναι από τους μετόχους της V&Ο, είναι πολύ κοντά στον Μητσοτάκη αλλά με κακές σχέσεις με το σύστημα Μαξίμο. Το ενδιαφέρον αφορούσε κυρίως πληροφορίες από το οικονομικό γίγνεσθαι παρά την πολιτική. Η εταιρεία του έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις σε όλες τις συστημικές τράπεζες».

Σχόλιο: «Δεν είχα καμιά ένδειξη. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο».

Μ. Σαράφογλου

Γιάννης Ολύμπιος, συνεταίρος του Θ. Βαρβιτσιώτη στην V&O. «Ηταν σε συστηματική παρακολούθηση επειδή ήταν το εξωστρεφές πρόσωπο της εταιρείας. Το σύστημα παρακολούθησης τον θεωρούσε ειδικών αποστολών. Διαχειρίστηκε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας κρίσεις όπως της Novartis ενώ έχει επαφές σχεδόν με το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου».

Σχόλιο: «Δεν είχα καμιά ένδειξη μέχρι σήμερα».

Χάρις Κούτση. «Ειδική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη για θέματα επενδύσεων. Αποπέμφθηκε από το Μαξίμου για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά έχουν να κάνουν με στοιχεία από την παρακολούθησή της».

Σχόλιο: «Ενημερώθηκε με μήνυμα επειδή έκλεισε το τηλέφωνο μόλις αναφέραμε ότι τηλεφωνήσαμε από το Documento. Μας απάντησε με sms: «Μην με ξαναενοχλήσετε ποτέ».

Βαγγέλης Πιττερός. «Ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι, χώρος πολιτικών συναντήσεων με τακτικούς θαμώνες τους Ν. Δένδια, Ν. Ανδρουλάκη, Μ. Βαρβιτσιώτης. Ολοι τους παρακολουθούμενοι, μαζί και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Σπύρος Καρανικόλας. «Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιρροής Ανδρέα Λοβέρδου. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αποχώρησε τον Ιούνιο κάνοντας δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ του Μητσοτάκη. Στενές οι σχέσεις του με τον Μ. Φουρθιώτη».

Σχόλιο: «Δεν το ήξερα και δεν έχω να σχολιάσω κάτι».

Γιώργος Πατεράκης. «Επιχειρηματίας με στενές σχέσεις με τη Γερμανία και επενδυτές που ενδιαφέρονται να μπουν στην ελληνική αγορά».

Αρης Αλεξόπουλος. «Αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. Παρακολουθούταν λόγω της θέσης του και για το ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά».

Σχόλιο: «Δεν έχω αντιληφθεί κάτι, δεν έχω καμιά δήλωση. Θα με κάντε φίρμα, δεν ξέρω τίποτε».

Σπύρος Κουσουνής. «Πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. Υπήρξε πρώην διευθυντής ασφαλείας στην Coca Cola Τρία Εψιλον».

Γιάννης Αναστασάκος. «Ο πιο στενός συνεργάτης του Μ. Χρυσοχοϊδη. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το 2019 άγνωστοι έστησαν ενέδρα και τον χτύπησαν. Τον παρακολουθούσαν ως το έμπιστο πρόσωπο του πρώην υπουργού».

Σχόλιο: «Ενημερώθηκε με μήνυμα γιατί έκλεισε το τηλέφωνο όταν δεν του είπαμε από πού βρήκαμε τον τηλεφωνικό του αριθμό».

Τόνια Πρίμπα. «Είναι δικηγόρος, υπηρετεί σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

Γκρατσιέλα Κλάδη. «Στέλεχος της εταιρείας Aegean, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη».

Φίλιππος Βρυώνης. Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του καναλιού Epsilon, αλλά και διαφημιστικών εταιρειών. Στο κανάλι του ήταν στέλεχος ο Μ. Φουρθιώτης».

Σπύρος Σιδέρης. «Δημοσιογράφος του δικτύου Euractiv που έχει δεχθεί επίθεση από τον Κ. Μητσοτάκη για δημοσιεύματα. Ο Σπ. Σιδέρης εργάζεται στο σάιτ ieidisis.gr».

Σχόλιο: Οι υποψίες για παραβίαση του τηλεφωνικού μου απορρήτου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Είναι απαράδεκτο για έναν δημοσιογράφο να παρακολουθείται στερώντας του στην ουσία βασικές αρχές ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Καμιά παρακρατική πρακτική δεν θα με φιμώσει…

Π. Κουσουλός

Πέτρος Κουσουλός. «Δημοσιογράφος και εκδότης στην εφημερίδα «Μπάμ». Εχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα για τραπεζικά σκάνδαλα ο Θ. Κουκάκης».

Σχόλιο: «Δεν είχα καταλάβει τίποτε. Από εσάς το μαθαίνω. Θα κάνω τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσω αν όντως έχει συμβεί και θα κινηθώ αναλόγως».

Στέφανος Χίος. «Εκδότης του Μακελειού, έχει κάνει αναφορές για τον Κ. Μητσοτάκη και τη Μ. Γκραμπόφσκι. Δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε ενέδρα έξω από το σπίτι του».

Σχόλιο: «Το είχαν καταλάβει. Μου είχε έρθει μήνυμα. Μου είχαν στείλει αυτό το λινκ, το πάτησα δεν το γνώριζα.. Αυτό έχει γίνει εδώ και 8 μήνες περίπου. Εχω παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά του κινητού μου. Σβήνει και χάνεται το σήμα, τελειώνει αμέσως η μπαταρία και ακούγεται στις κλήσεις αντίλαλος».

Στ. Χίος

Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής ονόματα:

  • Γιώργος Γεραπετρίτης (Υπουργός επικρατείας)
  • Άκης Σκερτσος (Υπουργός επικρατείας)
  • Νίκος Παπαθανάσης (Υπουργός αναπληρωτής ανάπτυξης και επενδύσεων)
  • Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών)
  • Ορσάκη Ρουσσέτου (μέλος πολιτικής γραμματείας ΝΔ, συμμετέχει στον “πρωινό καφέ”)
  • Θωμάς Βαρβιτσιώτης (ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας V and O)
  • Βασίλης Γκρίζης (υπαρχηγός ΕΥΠ)
  • Ελίνα Κυπραίου (Συνεργάτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2004 και κόρη της ιστορικής γραμματέως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Σάκης Κυπραίου)
  • Φίλιππος Βρυώνης (επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών Extra και Epsilon)
  • Άρτεμις Σίφορντ (μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το facebook και μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του αμερικανικού think tank Atlantic Council)
  • Σπύρος Καρανικόλας (Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)
  • Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος (πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα)
  • Μαρία Σαράφογλου (δημοσιογράφος παρουσιάστρια ειδήσεων ΑΝΤ1)
  • Πέτρος Κουσουλός (δημοσιογράφος εκδότης εφημερίδας ΜΠΑΜ)
  • Γιάννης Ολύμπιος (Συνιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας V+O)
  • Κωστής Μουσουρούλης (συντονιστής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πρώην υπουργός)
  • Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Καθημερινή)
  • Αργυρώ Ξαγοράρη (συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι)
  • Νίκος Σιγάλας (Διευθυντής του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και στενός) συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
  • Ειρήνη Εξάρχου (μετακλητή υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην μετακλητή στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της Φοίβη ήταν γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα)
  • Ολίνκα Βαρβιτσιώτη (σύζυγος Θωμά Βαρβιτσιώτη)
  • Χάρις Κούτση (μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού)
  • Μιχάλης Μπεκίρης (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή)
  • Αγγελική Ρούσσου (πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ)
  • Γιώργος Πατεράκης (αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου)
  • Άρης Αλεξόπουλος (αντιναύαρχος γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων)
  • Σπύρος Κουσουνής (πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφάλειας στην Coca-Cola 3Ε)
  • Μαίη Ζαννή (ειδική σύμβουλος στη γενική γραμματεία πρωθυπουργού πρώην σύντροφος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη)
  • Γιάννης Αναστασάκος (Στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη)
  • Σπύρος Σιδέρης (δημοσιογράφος Euraktiv και ieidiseis)
  • Μανώλης Γραφάκος (Γενικός Γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων)
  • Στέφανος Χίος (εκδότης της εφημερίδας “Μακελειό”)
  • Γκρατσιέλα Κλάδη (εργαζόμενοι στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της εταιρείας Aegean)
  • Βαγγέλης Πιττερός (ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι)
  • Τόνια Πρίμπα ( δικηγόρος σύμβουλος στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων)
  • Τάσος Παπαγεωργίου
  • Τάκης Θεοδωράτος
  • Παναγιώτης Ζαρκάδας

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση

Η δημοσιοποίηση νέων ονομάτων αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση συνδέει ευθέως τα δημοσιεύματα με την Κουμουνδούρου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι έχει πλήρη γνώση αυτών και ότι είναι ταυτισμένος με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ, όπως επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θα έπρεπε «αντί να υιοθετεί τις «λίστες Βαξεβάνη» να ζητήσει αποδείξεις και στοιχεία».

Σε non paper που διακινείται εσωτερικά στη Νέα Δημοκρατία, και το οποίο αποκάλυψε η Αυγή, αναφέρεται μεταξύ άλλων: ««Επειδή είναι απαράδεκτο να αιωρούνται διάφορες φήμες και να δημιουργείται μια τοξική ατμόσφαιρα, τα όσα γράφονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από την ελληνική Δικαιοσύνη. Εκεί βρίσκεται πλέον η υπόθεση. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουν εξαντληθεί οι συζητήσεις, όσο και αν προσπαθεί να τις συντηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, αν έστω και ένα πρόσωπο από την τελευταία λίστα που δημοσιεύτηκε στο Documento, όσων παρακολουθούνταν από το Predator, έχει τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ήδη υπάρχουν καινούρια στοιχεία στο σημερινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για τις σχέσεις του επιχειρηματία της Krikel κ. Λαβράνου με την κυβέρνηση. Αναφέρεται κοινό ταξίδι στο εξωτερικό, το Νοέμβριο του 2019, μεταξύ του κ. Λαβράνου με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, τον κ. Δημητριάδη, για ζητήματα κυβερνοασφάλειας», τονίζει.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των θεσμών και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών.

«Γι’ αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμού εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βεβαίως, θέλω να πω, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ότι τρεις μήνες είναι πολύς καιρός και πρέπει και η δικαιοσύνη από την πλευρά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μάθουμε ποιες κινήσεις έχουν γίνει, ποιοι μάρτυρες έχουν κληθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα», τόνισε.

in.gr