Υπόθεση Βαλυράκη: Στην Αθήνα η δίκη των δύο ψαράδων
2 months, 11 days ago
6

Στις 12 Δεκεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι δύο ψαράδες για τον θάνατο του στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα, για τον φόβο επεισοδίων, θα δικαστούν στις 12 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021, σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια.

Το E’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας Βαλυράκη να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα, που είναι τόπος καταγωγής του ενός κατηγορουμένου, των προσώπων που στηρίζουν τους δύο κατηγορουμένους, αλλά και των βασικών μαρτύρων κατηγορίας.

Πρόκειται για τους δύο αυτόπτες μάρτυρες που είδαν ένα ψαροκάικο να κινείται δίπλα στο φουσκωτό του άτυχου πολιτικού πριν πέσει στη θάλασσα και βρει φρικτό θάνατο από χτυπήματα στην προπέλα του. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισε τους κατηγορουμένους, καταθέτοντας πως ο ένας χτύπησε με κοντάρι τον 78χρονο πρώην υπουργό με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα dimokratia.gr, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι είναι βάσιμοι οι φόβοι της οικογένειας Βαλυράκη και της Εισαγγελίας Χαλκίδας πως, αν παραμείνει εκεί η έδρα της δίκης, υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων. Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρει σχετικά: «Η υπόθεση έχει εξάψει την τοπική κοινωνία, ενεργά μέλη της οποίας είναι οι δύο κατηγορούμενοι, και ότι κατά την ημέρα της απολογίας των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή Χαλκίδας, καθώς και κατά την ημέρα της κατάθεσης από αυτούς προσφυγών κατά των εκδοθέντων ενταλμάτων προσωρινής τους κράτησης συγκεντρώθηκε και παρέμεινε επί πολλές ώρες έξω από την κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου Χαλκίδας πλήθος κατοίκων της Ερέτριας, οι οποίοι εκδήλωναν με φωνές και πανό ανά χείρας τη “δυναμική” διαφωνία τους αναφορικά με την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά των ως άνω κατηγορούμενων συντοπιτών τους, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της λειτουργίας του δικαστηρίου, και ότι παρόμοια περιστατικά πιθανολογείται ότι θα επαναληφθούν και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ακροατήριο του δικαστηρίου εντός της εφετειακής περιφέρειας Ευβοίας, ήτοι είτε της Χαλκίδας είτε της Θήβας, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Ερέτρια, γεγονός που ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι αρεοπαγίτες και στις απειλές που έχει δεχθεί η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη. «Η πιθανολόγηση σοβαρών κινδύνων σχετικών με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη τεκμηριώνεται και από τα καταγγελλόμενα από τα μέλη της οικογένειας Βαλυράκη, περί δημιουργίας κλίματος όξυνσης σε βάρος τους, με περιστατικά εναντίον τους απειλών, πρόκλησης φθορών από “αγνώστους” στο αρχιτεκτονικό γραφείο του αδελφού της χήρας Βαλυράκη, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση, δηλητηρίασης σκύλου της οικογένειας (από “αγνώστους”) στην εξοχική κατοικία τους, στην Ερέτρια» αναφέρει μεταξύ άλλων το σκεπτικό της απόφασης.

Με την ευκαιρία της απόφασης του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου της χώρας να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα, ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή εκδόθηκε σε αποδοχή αίτησης της οικογένειας Βαλυράκη, που δέχεται άμεσα και έμμεσα πιέσεις από κύκλους προσκείμενους στους δράστες.

Οπως δέχονται πιέσεις και απειλές αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι είχαν καταθέσει για τη δολοφονία, αλλά και το σκυλί της οικογένειας, το οποίο βρέθηκε πριν από λίγους μήνες δηλητηριασμένο, δολοφονημένο στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας Βαλυράκη στην Ερέτρια. Η οικογένεια θα παραστεί για την υποστήριξη της κατηγορίας, συμβάλλοντας στη διαλεύκανση της αλήθειας και στη δικαίωση της μνήμης του Σήφη Βαλυράκη».