Τσαβούσογλου για πυρκαγιές στην Τουρκία: Η Ελλάδα προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά απέσυρε την πρόταση στη συνέχεια
1 year, 11 days ago
6

«Ελλάδα και Γερμανία αρχικά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, αλλά στη συνέχεια πήραν πίσω την πρόταση τους» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση Ερντογάν, επειδή δεν αποδέχτηκε την πρόταση βοήθειας της ελληνικής πλευράς για την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα μας είπε πως υπάρχουν πυρκαγιές και εκεί και πως δεν μπορεί να παράσχει υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, δεν απέστειλε αεροσκάφη εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών στη χώρα» , συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση από την Αττάλεια, εκλογική του περιφέρεια, στο δίκτυο Haber Turk.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως η Τουρκία αποδέχτηκε προτάσεις βοήθειας από άλλες χώρες, επισημαίνοντας: «αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα».

Την Τρίτη φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Ελλάδα, πως η πρόσφατη υπόσχεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συνδρομή της χώρας μας στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Τουρκία, έμεινε στα … λόγια.

Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, για το γεγονός πως δεν αποδέχτηκε την πρόταση βοήθειας της ελληνικής πλευράς.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να «διαρρεύσει», στον ελεγχόμενο φιλοκυβερνητικό τύπο non paper σύμφωνα με το οποίο «πληροφορίες πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο ν’ αποδομηθεί η κίνηση – προσφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς την φλεγόμενη Τουρκία, που έχει γίνει «σημαία» τις τελευταίες μέρες στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα.

Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, κυρίως στη Ρόδο και στην Αχαΐα, κινητοποίησαν ολόκληρο τον πυροσβεστικό μηχανισμό της χώρας, που πλέον έχει επικεντρωθεί στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.