ABC: Οι ΗΠΑ στέλνουν βομβαρδιστικά B-52 στην Αυστραλία – «Μήνυμα στην Κίνα»
1 year, 4 months ago
6

Η ανάπτυξη αεροσκαφών B-52 στην Αυστραλία με την ικανότητα που έχουν να πλήξουν στόχους στην ηπειρωτική Κίνα, θα είναι μία προειδοποίηση προς το Πεκίνο, σύμφωνα με εκτίμηση του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν την ανάπτυξη έως έξι βομβαρδιστικών B-52 που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική κεφαλή σε αεροπορική βάση στη βόρεια Αυστραλία, όπως μετέδωσε σήμερα ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αυστραλίας (ABC).

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με το Πεκίνο.

Οι υποδομές για την υποστήριξη των αεροσκαφών θα οργανωθούν στην απομακρυσμένη βάση Τίνταλ της Αεροπορίας της Αυστραλίας, που βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων νοτίως του Ντάργουιν, της πρωτεύουσας της Βόρειας Περιφέρειας της Αυστραλίας, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή “Four Corners” του ABC που επικαλέστηκε αμερικανικά έγγραφα.

Το γραφείο του Αυστραλού υπουργού Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει λεπτομερειακά σχέδια για αυτό που χαρακτηρίζουν ως “υποδομή επιχειρήσεων στο επίπεδο της πολεμικής μοίρας” σχετικά με επιχειρησιακή χρήση στη διάρκειας της περιόδου της ξηρασίας στη Βόρεια Περιφέρεια, για ένα παρακείμενο κέντρο συντήρησης των αεροσκαφών, αλλά και για μία περιοχή στάθμευσης των B-52, σύμφωνα με την αναφορά του ABC.

Η ικανότητα ανάπτυξης των βομβαρδιστικών μακράς ακτίνας δράσης στην Αυστραλία στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στους αντιπάλους των ΗΠΑ σχετικά με την ικανότητα της Ουάσινγκτον να προβάλει θανατηφόρα αεροπορική ισχύ, σύμφωνα με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, την οποία επικαλέστηκε το ABC στην εκπομπή του.

Η ίδια περιοχή της Αυστραλίας φιλοξενεί συχνά στρατιωτικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ. Χιλιάδες Αμερικανών πεζοναυτών αναπτύσσονται ετησίως σε κυλιόμενες αποστολές για την διεξαγωγή εκπαιδεύσεων, αλλά και κοινών ασκήσεων με τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας.

Το πλαίσιο αυτό αμυντικής συνεργασίας ενεργοποιήθηκε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ανάπτυξη τεσσάρων βομβαρδιστικών B-52 στην αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ.

Την προηγούμενη χρονιά, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία δρομολόγησαν το πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφάλειας, προκειμένου να παρέχουν στην Αυστραλία την τεχνολογία για την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, εκνευρίζοντας το Πεκίνο.

Η ανάπτυξη αεροσκαφών B-52 στην Αυστραλία με την ικανότητα που έχουν να πλήξουν στόχους στην ηπειρωτική Κίνα, θα είναι μία προειδοποίηση προς το Πεκίνο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μία κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν, σύμφωνα με εκτίμηση του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον και παρουσιάστηκαν στο ABC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

real.gr