Αδωνις καλεί Τσίπρα και Καμμένο να απαντήσουν: Θα απαγορεύσετε το «Μακεδονία ξακουστή»;
1 year, 4 months ago
6

Το θέμα του τραγουδιού  «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις, θέτει με ερώτηση του στο πρωθυπουργό ο  αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

Με ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση προτίθεται να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση του τραγουδιού στις παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις και αν οι δηλώσεις αυτές συνάδουν με το πνεύμα και την ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Μια διαφαινόμενη συγκατάθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, παρά εναντίωση, στις πρωτοφανείς απαιτήσεις της Κυβέρνησης του κ. Ζάεφ να δοθεί τέλος στη χρησιμοποίηση του τραγουδιού “Μακεδονία ξακουστή” στις παρελάσεις, αποδεικνύει η εκκωφαντική σιωπή που βασιλεύει στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες μέρες», αναφέρει και προσθέτει πως οι προκλητικές δηλώσεις διά στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κ. Σεκερίνσκα, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως τέτοια συνθήματα δεν κινούνται στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών, έρχονται στο θλιβερό απόηχο της αποβολής μαθητών στον Γέρακα επειδή τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η ερώτηση του Αδωνι Γεωργιάδη:

Μια διαφαινόμενη συγκατάθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, παρά εναντίωση, στις πρωτοφανείς απαιτήσεις της Κυβέρνησης του κ. Ζάεφ να δοθεί τέλος στη χρησιμοποίηση του τραγουδιού «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις, αποδεικνύει η εκκωφαντική σιωπή που βασιλεύει στο Υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες μέρες. Οι προκλητικές δηλώσεις διά στόματος της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κ. Σεκερίνσκα, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως τέτοια συνθήματα δεν κινούνται στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών, έρχονται στο θλιβερό απόηχο της αποβολής μαθητών στον Γέρακα επειδή τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις της κ. Σεκερίνσκα φαίνεται πως απορρέουν από την ερμηνεία της ίδιας της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία στο άρθρο 3 αναφέρει πως «Τα Μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/η ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους», ενώ στο ίδιο άρθρο αναφέρεται «Έκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις». Ομοίως στο άρθρο 6 γίνεται λόγος ότι κάθε Μέρος θα πρέπει να «λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανώς υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Αν επιδοκιμάζουν τις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ.
2. Αν οι παραπάνω δηλώσεις συνάδουν με το πνεύμα και την ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
3. Αν προτίθενται να προβούν στην απαγόρευση της χρησιμοποίησης του τραγουδιού «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.
4. Αν υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί από τις στρατιωτικές μπάντες να παιανίζουν το «Μακεδονία ξακουστή» στο πνεύμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.