Αεροπορικά πλήγματα της Τουρκίας σε περιοχή των Κούρδων μετά από 17 μήνες
3 years, 7 days ago
6

«Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε στρατιωτικές θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ, κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι ένοπλες κουρδικές παρατάξεις), «στο χωριό Σάιντα, κοντά στην πόλη Άιν Ίσα», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει έδρα τη Βρετανία

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε χθες βράδυ πλήγματα εναντίον περιοχής που ελέγχουν κούρδοι παραστρατιωτικοί στη βόρεια Συρία, τα πρώτα έπειτα από 17 μήνες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε στρατιωτικές θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ, κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι ένοπλες κουρδικές παρατάξεις), «στο χωριό Σάιντα, κοντά στην πόλη Άιν Ίσα», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει έδρα τη Βρετανία.

«Πρόκειται για την πρώτη επιδρομή από την επιχείρηση ‘Πηγή της Ειρήνης’», που εξαπέλυσε τον Οκτώβριο του 2019 η Άγκυρα και συριακές οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της εναντίον των ΣΔΔ στη βόρεια Συρία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η επιχείρηση, που διακόπηκε έπειτα από δύο συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε η Άγκυρα με την Ουάσινγκτον και κατόπιν με τη Μόσχα, επέτρεψε στην Άγκυρα να καταλάβει μια ζώνη της συριακής επικράτειας στα σύνορα, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους τριάντα.

Ωστόσο η πόλη Άιν Ίσα και τα περίχωρά της παρέμειναν στα χέρια των κουρδικών δυνάμεων.

Η επιδρομή καταγράφηκε ενώ μαίνονταν μάχες γύρω από αυτή την κοινότητα στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται εδώ και 24 ώρες (…) οι τουρκικές δυνάμεις δυσκολεύονται να προελάσουν, καθώς οι ΣΔΔ κατάφεραν να καταστρέψουν ένα τουρκικό άρμα μάχης», είπε ο κ. Άμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κύρια συνιστώσα των ΣΔΔ, θεωρείται από την Άγκυρα ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και δυτικούς συμμάχους της.

Πρωτίστως για να αναχαιτίσει την εδαφική επέκταση των YPG στη βόρεια Συρία, η Τουρκία έχει εξαπολύσει από το 2016 τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, κυρίως εναντίον των Κούρδων, αλλά και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Οι επιχειρήσεις αυτές της επέτρεψαν να θέσει υπό την κατοχή της περιοχή 2.000 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, κυρίως την περιφέρεια Αφρίν, το ένα από τα τρία καντόνια της αυτοανακηρυχθείσας το 2016 «συνομοσπονδιακής» κουρδικής αυτόνομης περιοχής.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας από το καθεστώς της Δαμασκού, έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή πολλών περιφερειακών και διεθνών παραγόντων.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 388.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

in.gr