Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν χτύπησαν δημοσιογράφους για να μην καλύψουν διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ
2 years, 5 months ago
6

Χτύπησαν τους δημοσιογράφους οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν μια διαδήλωση γυναικών που έλαβε χώρα σήμερα στο κέντρο την Καμπούλ.

Είκοσι γυναίκες ήταν τα μέλη μιας ομάδας που κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας για περισσότερο από μιάμιση ώρα χωρίς να συλληφθούν ή να τις χτυπήσουν οι Ταλιμπάν που βρίσκονταν εκεί. Η διαδήλωση αφορούσε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στην εργασία.

Με τις διαδηλώτριες να φοράνε πολύχρωμα μαντήλια, πανωφόρια και παντελόνια εξελίχθηκε η διαδήλωση. Εκείνες φώναζαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε», και ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια.

Οι γυναίκες, τις οποίες είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, κρατούσαν κόλλες χαρτιού Α4 πάνω στις οποίες είχαν γράψει «δεν έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε».

Η προηγούμενη διαδήλωση γυναικών στο Αφγανιστάν, έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου και διαλύθηκε από τους Ταλιμπάν λίγα λεπτά μετά την έναρξή της.

Στη σημερινή διαδήλωση οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τις γυναίκες, να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ένας από τους δημοσιογράφους που ήταν παρών στο σημείο δέχθηκε χτυπήματα από τη λαβή ενός όπλου, ενώ οι Ταλιμπάν άρχισαν να τον κλωτσούν για να απομακρυνθεί από το σημείο και ένας εξ αυτών τον απείλησε.

Κάποιοι από τους Ταλιμπάν ήταν οπλισμένοι με τουφέκια ΑΚ-47 ή Μ-16.

Οι γυναίκες δεν δέχθηκαν σωματική επίθεση στη διάρκεια της πορείας τους, όμως οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους, αν και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

Τελικά οι γυναίκες αποφάσισαν μόνες τους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δήλωσε μία από τις διοργανώτριες στο AFP.

«Αυτή είναι η κατάσταση: οι Ταλιμπάν δεν σέβονται τίποτα, ούτε τους δημοσιογράφους, ξένους ή ντόπιους, ούτε τις γυναίκες», κατήγγειλε μία διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζάχρα Μοχαμάντι.

«Το μήνυμά μου σε όλα τα κορίτσια της χώρας είναι ‘μην φοβάστε τους Ταλιμπάν και ακόμη κι αν η οικογένειά σας δεν σας αφήνει να βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε, βγείτε, ελάτε, κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας. Πρέπει να το κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά», τόνισε η ακτιβίστρια.

 

in.gr