Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν έφτασαν στην Καμπούλ – Εισέρχονται στην πόλη
2 years, 8 months ago
6

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην Καμπούλ από όλες τις πλευρές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εντολή να αποφύγουν τη βία στην Καμπούλ, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση οποιουδήποτε επιλέξει να φύγει και να ζητήσουν από τις γυναίκες να πάνε προς προστατευμένες περιοχές, όπως γνωστοποίησε ο ηγέτης των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Πρόκειται για την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν που αποτελεί την τελευταία μεγάλη πόλη που κατέχουν κυβερνητικές δυνάμεις.

 

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν επίθεση πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, καταλαμβάνοντας μια σειρά από σημαντικές πόλεις και συνοριακά σημεία.

Η είσοδος στην Καμπούλ έρχεται καθώς οι διεθνείς δυνάμεις ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, Yalda Hakim, οι μαχητές δεν αντιμετωπίζουν μεγάλη αντίσταση στην αφγανική πρωτεύουσα.

 

 

Εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Νωρίτερα, δυο Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να εκκενώνουν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία στην Καμπούλ.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγουν τώρα που μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμοι να φύγουν… η πρεσβεία συνεχίζει να λειτουργεί», ανέφερε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών αναμένονταν να ξεκινήσει σήμερα Κυριακή, καθώς οι Ταλιμάν συνεχίζουν την προέλασή τους και εκτιμάται πως είναι θέμα ημερών να φτάσουν στην πόρτα της Καμπούλ.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani έδωσε χθες εύσημα στις αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας, με σύντομο τηλεοπτικό του μήνυμα, όπου ανέφερε πως είχαν ένα «ισχυρό πνεύμα για να υπερασπιστούν τον λαό και τη χώρα τους». Ωστόσο, η έλλειψη αντίστασης από οποιαδήποτε αφγανική στρατιωτική μονάδα απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει σοκ. Ορισμένοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και άλλοι κατέληξαν σε συμφωνίες με τους Ταλιμπάν για να σταματήσουν τις μάχες και να παραδώσουν τον οπλισμό και εξοπλισμό τους.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταλάβει ή μάχονται για τον έλεγχο 34 επαρχιών του Αφγανιστάν από τις 6 Αυγούστου, μεταξύ των οποίων η Κανταχάρ, η Λασκαρ Γκα, η Χεράτ, η Μαζάρ ι Σαρίφ, και η Τζαλαλαμπάντ.

 

in.gr