Αφγανιστάν – Όλο και περισσότερα παιδιά αγνοούνται εν μέσω χάους στην Καμπούλ – Εικόνες που συγκλονίζουν
2 years, 7 months ago
6

Όλο και περισσότερα παιδιά φαίνεται πως χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου.

Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια.

Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να φύγει από τη χώρα.

Ο πατέρας του προφανώς έπεσε εν μέσω του πλήθους και το παιδί δεν έχει δει κανέναν γονέα του από εκείνη τη στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

 

Άθλιες συνθήκες

Η κατάσταση στην Καμπούλ είναι χαοτική, εδώ και μία εβδομάδα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή.

Χιλιάδες Αφγανοί καθώς και ξένοι υπήκοοι σπεύδουν με την ελπίδα να διαφύγουν με κάποια από τις πτήσεις εκκένωσης της χώρας με τις εικόνες να προκαλούν σοκ. Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σρτην προσπάθειά τους να μπουν στο αεροδρόμιο, ενώ άλλοι κρατώντας στα χέρια τους τα χαρτιά τους και τα φοβισμένα παιδιά τους, περιμένουν για μέρες μέσα στον ήλιο, σε άθλιες συνθήκες, σε μια περιοχή «που μυρίζει από ούρα» και είναι γεμάτη σκουπίδια:

 

Χάος, νεκροί, απόλυτη καταστροφή

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο με έναν διάδρομο από την περασμένη Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν. Μερικοί πυροβολήθηκαν και άλλοι ποδοπατήθηκαν, ανέφεραν μάρτυρες.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sky News από το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, αλλά να σώσουν ζωές.

Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.

in.gr