Αυτά είναι τα επτά πιο ζεστά μέρη στον πλανήτη Γη
Just now
6

Στη χώρα μας όταν το θερμόμετρο απειλεί να ξεπεράσει τους 35-36 βαθμούς τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν τις αλλεπάλληλες αναφορές στον επικείμενο «καύσωνα». Όμως σε κάποια μέρη του πλανήτη αυτές οι θερμοκρασίες δεν προκαλούν καμία ανησυχία στους κατοίκους, που έχουν συνηθίσει σε ακόμη πιο ακραίες καταστάσεις.

Εντοπίσαμε για εσάς τα επτά μέρη του πλανήτη που κερδίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα πιο θερμά σημεία της γης…

1. Al ‘Aziziyah, Λιβύη – 57,8 βαθμοί Κελσίου
Στην πόλη αυτή της Λιβύης καταγράφηκε (παρότι η ακρίβεια της μέτρησης αμφισβητείται) στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922 η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών. Τότε το θερμόμετρο έδειξε 57,8°C.

2. Greenland Ranch, Death Valley, ΗΠΑ – 57 βαθμοί Κελσίου
Η Κοιλάδα του Θανάτου (ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα) φημίζεται για τις ακραίες κλιματολογικές της συνθήκες. Εδώ στις 10 Ιουλίου του 1913 η θερμοκρασία άγγιξε τους 57°C, μέτρηση που παραμένει ως και σήμερα ως η υψηλότερη καταγεγραμμένη όλων των εποχών στο δυτικό ημισφαίριο.

3. Ghudamis, Λιβύη, Τυνησία – 55 βαθμοί Κελσίου
Η όαση Ghadames στα σύνορα Λιβύης και Τυνησίας κουβαλά ιστορία 14 αιώνων. Για να ανταπεξέλθουν στη ζέστη οι κάτοικοι της μικρής πόλης έχουν τελειοποιήσει τον τρόπο που φτιάχνουν τα σπίτια τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα η UNESCO έχει ανακηρύξει την πόλη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας.

4. Kebili, Τυνησία – 55 βαθμοί Κελσίου
Η όαση Kebili στο κέντρο της Τυνησίας υπήρξε κάποτε κτήση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη φημίζεται για τους χουρμάδες της, καθώς και για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται, έχοντας φτάσει κατά το παρελθόν τους 55°C.

5. Timbuktu, Μάλι – 55 βαθμοί Κελσίου
Σίγουρα το έχετε ακούσει. Το Timbuktu είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Αφρικής, λειτούργησε για χρόνια ως μεγάλος εμπορικός κόμβος, καθώς και πνευματικό ισλαμικό κέντρο. Πρακτικά ισοβαθμεί με την όαση Kebili έχοντας καταγράψει θερμοκρασία που άγγιξε τους 55°C.

6. Araouane, Μάλι – 54,5 βαθμοί Κελσίου
Δεύτερη εμφάνιση πόλης του Μάλι στη λίστα μας. Το Araouane είναι ένα μικρό χωριό 240 χιλιόμετρα βόρεια του Timbuktu και είναι γνωστή στάση στα δρομολόγια των καραβανιών. Οι συνθήκες εδώ είναι ιδιαίτερα αντίξοες, με μεγάλες περιόδους όπου το θερμόμετρο ξεπερνά τους 42 βαθμούς, ενώ το καταγεγραμμένο ρεκόρ είναι οι 54,5°C.

7. Tirat Tavi, Ισραήλ – 53,7 βαθμοί Κελσίου
Πρόκειται για ένα κιμπούτς (ενός είδους κοινότητα) στην κοιλάδα Beit She’an, που βρίσκεται 220 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αφόρητη ξηρασία, βραχώδες έδαφος και κάπως έτσι στις 22 Ιουνίου του 1942 η θερμοκρασία έφτασε τους 53,7°C, αποτελώντας μέχρι σήμερα την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ασία.