Ακσενέρ προς Ερντογάν : Οι γυναίκες αποφασίζουν για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ
3 years, 18 days ago
6

Σκληρή επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», στηλιτεύοντας την απόφαση αποχώρησης από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.

«Οι γυναίκες θα αποφασίσουν για την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ» τόνισε η Ακσενέρ, μετά και τα στοιχεία δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, αναφορικά με την αποφαση του Ερντογάν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων φαίνεται να αποδοκιμάζει την αποχώρηση από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με το 52,3% να δηλώνει κατά αυτής και μόλις το 26,7% να είναι υπέρ.

ΟΗΕ σε Άγκυρα : Επιστρέψτε στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική ηγεσία, προ ημερών αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011, με το επιχείρημα ότι αρκεί η εγχώρια νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Την αποχώρηση της Άγκυρας διέταξε ο Τούρκος πρόεδρος, με διάταγμα. Κίνηση, που πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλειες της Τουρκίας, καθώς και θύελλα αντιδράσεων στη Δύση.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να ανατρέψει την  απόφασή της να αποσυρθεί από τη Σύμβαση. Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για την κράτηση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών, με πρόσχημα κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».

«Συνεχίζει να γίνεται επίκληση αόριστων κατηγοριών σχετικών με τρομοκρατία για να στοχοποιήσουν και να φιμώσουν πρόσωπα που θεωρούνται επικριτές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Λιζ Θρόσελ.

Η έκκληση έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των μεθοδεύσεων της Άγκυρας για απαγόρευση και διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, αλλά και στον απόχηο της καταδίκης του πρώην συμπροέδρου του κόμματος,  Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε φυλάκιση 3,5 ετών, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σε ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2015

in.gr