Αλεξέι Μορντάσοφ: Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και ο Νο. 1 στόχος των κυρώσεων της ΕΕ
2 years, 1 month ago
6

Ο δισεκατομμυριούχος αμφισβητεί το γεγονός πως η συμπερίληψή του στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ζητώντας παρόλα αυτά, να τερματίσει ο πόλεμος τον οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία δύο αδελφικών λαών»

Πρόκειται για τον Ρώσο ολιγάρχη ο οποίος προσπάθησε «να σώσει» την ταξιδιωτική εταιρεία Tui αντλώντας μετρητά, σε μια περίοδο κατά την οποία, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία υπέφερε εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ κατέχει το 1/3 του μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα στην Ευρώπη όντας συγχρόνως, «ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός του». Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό πιθανότατα, να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Tui, οι μετοχές της οποίας είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τον Μορντάσοφ στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι πρόκειται να υποστούν τις κυρώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ενώ στον Μορντάσοφ δεν έχουν επιβληθεί ακόμη, κυρώσεις από τη Βρετανική κυβέρνηση παρόλα αυτά, είναι λογικό πως τα επιχειρηματικά του συμφέροντα και στη συγκεκριμένη περιοχή θα δεχτούν σοβαρά πλήγματα.

Η ΕΕ εκφράζει διάφορες ανησυχίες αναφορικά με τον Μορντάσοφ. Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, στην οποία έχει οικονομικό συμφέρον, είναι η «προσωπική τράπεζα» ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο guardian, η Ένωση υποστηρίζει ότι επιχειρήσεις οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων ενημέρωσης βοήθησαν από την πλευρά τους στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ποιος είναι ο Μορντάσοφ

Ο 56χρονος Μορντάσοφ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία. Γιος μυλωνά από την πόλη Τσερέποβετς, βόρεια της Μόσχας κατάφερε να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Severstal, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης.

Πέρσι, δεν κατάφερε να ενταχθεί στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το έτος 2021 αφού βρέθηκε στο Νο. 51 της λίστας. Η περιουσία του άγγιζε τα 29,1 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Μορντάσοφ παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος της Severstal.

Η Severstal έχει εκδώσει προηγουμένως ενημερωτικά δελτία που περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα από τα προϊόντα υψηλής αντοχής της χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως ο Mορντάσοφ για πρώτη φορά αποφάσισε να επενδύσει στην Tui το 2007. Είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας από το 2016. Αγόρασε επανειλημμένα μετοχές κατά τη διάρκεια του 2021, ξοδεύοντας τακτικά εκατομμύρια και ανεβάζοντας την τρέχουσα συμμετοχή της οικογένειάς του στο 34%.

Πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει πώς η συμπερίληψή του στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την εμφάνιση της τρέχουσας γεωπολιτικής έντασης». Παράλληλα, τόνισε πως ο ίδιος δεν εμπλέκεται στην πολιτική και ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία δύο αδελφικών λαών».

«Είναι τρομερό που πεθαίνουν Ουκρανοί και Ρώσοι, οι άνθρωποι υποφέρουν, η οικονομία καταρρέει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση στο πολύ εγγύς μέλλον και να σταματήσει η αιματοχυσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

newmoney.gr