Άλλαξε πορεία το Oruc Reis – Το πονηρό παιχνίδι του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο – βίντεο
3 years, 8 months ago
6

Στα όρια της Ελληνο-Αιγυπτιακής ΑΟΖ συνεχίζει και κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, συνοδευόμενο πάντα από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Σε πόλεμο νεύρων φαίνεται οτι εχει ξεκινήσει ο Εντογάν ο οποίος θέλει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο ΥπΕξ Μελβουντ Τσαβόσογλου προανήγγειλε και νέες έρευνες ανοιχτά της Κρήτης και της Ρόδου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα έστειλε ο Νίκος Δένδιας, καλώντας τους Τούρκους να αποχωρήσουν άμεσα από την Ελληνικη Υφαλοκρηπίδα.

Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα , δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές οτι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την Κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα.

Με συνεχή μηνύματα το πολεμικό μας ναυτικό ενημερώνει τον Τούρκικο στόλο οτι βρίσκονται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οτι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Η απάντηση τους είναι οτι διεξάγουν έρευνες στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Νωρίτερα ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακαρ,  είχε διάσκεψη με τους αρχηγούς των όπλων σχετικα με την πορεία του Oruc Reis. Σε δήλωση του επανέφερε την Γαλάζια Πατρίδα:

Η Τουρκία έχει την αποφασιστηκότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε οτι από το τέλος Αυγούστου, θα υπάρξουν νέες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα τους (που περιλαμβάνει οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και της Ελληνικής) και οτι θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Λίγο πριν της 8 σήμερα το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό φαίνεται να άλλαξε πορεία και κινείται Νότια. Νωρίτερα το μεσημέρι,  η τουρκική αεροπορία προσπάθησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελληνικής αεροπορίας. Έστειλε 8 μαχητικά της σε μία άσκηση βόρεια της Λέσβου. Ελληνικά μαχητικά τους αναχέτησαν και σημειώθηκαν 3 σκληρές αερομαχίες.

Την ίδια στιγμή στην Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ έστειλαν το δικό τους μήνυμα, καθώς γαλλικά ραφαλ και ελικόπτερα πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με την Κυπριακή Εθνική φρουρά. Η άσκηση αυτή ανάγκασε τους Τούρκους να στείλουν ένα ιπτάμενο ρανταρ για να σκανάρουν την περιοχή και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους.

Από νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις αλλά και για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας. Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά ζήτησαν την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.Την ίδια ώρα η Αθήνα ζητά να συνεδριάσει εκτάκτος το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαικής Ένωσης.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Αμερικανό Πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τζέφρι Παίατ δήλωσε:

Ως ζήτημα αρχής, προτρέπουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θεματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό δήλωσε:

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους. 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά δήλωσε μετά την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στον Μητσοτάκη και τον προβληματισμό του για την συμφωνία με την Αίγυπτο:

ΕΕ, ΝΑΤΑ και ΗΠΑ είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερα την κατάσταση, ανάβουν τη φωτία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Στο Μαξίμου βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις των Τούρκων.

Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις εναντίων της Τουρκίας, που είναι και το μοναδικό όπλο που έχει κατά της Τουρκίας. Δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση της Μέρκελ καθώς δεν επιθυμεί εν μέσω πανδημίας να έχει να αντιμετωπισει και μια σοβαρή ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Πηγή: newsone.gr