«Allen v Farrow» : Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Γούντι Άλεν;
3 years, 2 months ago
6

Σκοτεινές πτυχές από το ερωτικό παρελθόν του Γούντι Άλεν φέρνει ξανά στο προσκήνιο του ντοκιμαντέρ του HBO «Allen v Farrow», με αντικείμενο τον άγριο πόλεμο του θρυλικού δημιουργού του αμερικανικού κινηματογράφου με την πρώην σύντροφό του και αλλοτινή μούσα του, Μία

Σκοτεινές πτυχές από το ερωτικό παρελθόν του Γούντι Άλεν φέρνει ξανά στο προσκήνιο του ντοκιμαντέρ του HBO «Allen v Farrow», με αντικείμενο τον άγριο πόλεμο του θρυλικού δημιουργού του αμερικανικού κινηματογράφου με την πρώην σύντροφό του και αλλοτινή μούσα του, Μία Φάροου.

Το 1992 ο Γούντι Άλεν συνδέθηκε ερωτικά με τη Σουν Γι, θετή κόρη της τότε συντρόφου του Μία Φάροου.

Η Φάροου κατηγόρησε τον Άλεν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά την επτάχρονη θετή τους κόρη Ντίλαν.

Από τη δικαστική έρευνα δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά το κίνημα του #MeToo και κυρίως η επιμονή του ίδιου του γιού του Ρόναν Φάροου, η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που στιγμάτισε τους πρωταγωνιστές του και σόκαρε τους απανταχού σινεφίλ.

Το νέο ντοκιμαντέρ του HBO, επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαρκή σύγκρουση, μέσω νέων συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών, νέο οπτικό και ηχητικό και αρχειακό υλικό, καθώς και ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Γούντι Άλεν».

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, τα οποία θα προβάλλονται κάθε Κυριακή.

Φέρει την υπογραφή των έμπειρων κινηματογραφιστών Κίρμπι Ντικ και Έιμι Ζίερινγκ. Εστιάζει στην αποκάλυψη της σχέσης του Άλεν με τη θετή κόρη της Φάροου την Σουν-Γι, αλλά και στην κατηγορία που έχει εξαπολύσει η Φάροου εναντίον για σεξουαλική κακοποίηση της θετής τους κόρης Ντίλαν.

Το πρώτο επεισόδιο των ντοκιμαντέρ αποτελεί τον πρόλογο. Εξιστορεί πώς συναντήθηκε το ζευγάρι και ξεκίνησε τον δεκαετή δεσμό τους. Την περίοδο εκείνη η Φάροου είχε ήδη επτά υιοθετημένα παιδιά.

Παρ’ ότι εκείνη επιθυμούσε να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί, ο Άλεν αρνιόταν. Εκείνος ήταν που απέρριπτε και την ιδέα του γάμου.

Την περίοδο εκείνη υιοθέτησε την Ντίλαν, η οποία κέρδισε αμέσως την αγάπη του Άλεν, ο οποίος ζήτησε να την υιοθετήσουν και οι δυο ως ζευγάρι.

Μιλούν δημόσια για την περίοδο εκείνη φίλοι, συγγενείς, υπάλληλοι του ζευγαριού, μπεϊμπι σίτερς, αλλά και η ίδια η Μία Φάροου, η Ντίλαν και ο γιος του ζευγαριού Ρόναν.

Το δεύτερο επεισόδιο ασχολείται με την αποκάλυψη της σχέσης Άλεν και Πρεβίν.

Οι σκηνοθέτες επιλέγουν να ακουστεί η άποψη μιας χούφτας κριτικών ταινιών και δημοσιογράφων, οι οποίοι αναλύουν πώς είδαν τις ταινίες του σκηνοθέτη, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Αν και κατά πόσο επηρέασε την σχέση του με το πιστό κοινό του.

Προβάλλεται, μάλιστα, το επιχείρημα ότι το καλλιτεχνικό έργο αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές επιθυμίες του καλλιτέχνη. Πρόκειται βέβαια για παρακινδυνευμένη θεώρηση.

Τα δύο τελευταία επεισόδια είναι αφιερωμένα στις κατηγορίες για παιδοφιλία που έπληξαν την προσωπικότητα του χαρισματικού, ταλαντούχου και νευρωτικού Γούντι Άλεν.

Αν και αυτός δεν συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ, ακούγεται η θέση του. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιούν αρχειακά πλάνα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις, συνεντεύξεις Τύπου και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι σκηνοθέτες περιλαμβάνουν και την φωνή του από ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεφωνικές κλήσεις που ηχογραφήθηκαν από την ίδια τη Μία.

Τέλος, δείχνουν τον ίδιο το σκηνοθέτη να διαβάζει σχετικά αποσπάσματα από την πρόσφατη αυτοβιογραφία του.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να ξέρει πόσο πραγματικά βαρετός άνθρωπος είμαι. Δεν δοκίμασα ποτέ ναρκωτικά, εδώ δεν μπορώ να πείσω τον εαυτό μου να πάρει δύο ασπιρίνες μαζί. Ζω μία ρουτινιάρικη ζωή που έχει το ίδιο καθημερινό μοτίβο: σηκώνομαι, δουλεύω, κάνω πρακτική στο κλαρινέτο, πάω βόλτα στο πάρκο και με συγκεκριμένη διαδρομή…».

in.gr