Αμάδο Καρίγιο Φουέντες: Ο Άρχοντας των Ουρανών και των ναρκωτικών
1 year, 10 months ago
6

Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος*

Ο «άρχοντας των ουρανών», ένας διαβόητος κακοποιός μπλεγμένος στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, είχε μια μυθιστορηματική διαδρομή γεμάτη ένταση και δράση. Με προσωπική περιουσία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ο πιο ισχυρός έμπορος ναρκωτικών τη δεκαετία του ’90. Ο Αμάδο Καρίγιο Φουέντες που συνήθως αναφέρεται ως Καρίγιο, μεγάλωσε με 11 αδέρφια. Ο θείος ήταν ο Ερνέστο Φονσέκα Καρίγιο, αρχηγός του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα. Ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των αποστολών του συγκεκριμένου καρτέλ. Ο Αμάδο κατά την απογείωση της φήμης του απέκτησε το παρατσούκλι ο «άρχοντας των ουρανών». Ο Μεξικανός βαρόνος κατέλαβε τον έλεγχο του καρτέλ Χουάρεζ αφού, δολοφόνησε το αφεντικό του Ραφαέλ Αγκιλάρ Γκουαχάρντο.

O μύθος λέει ότι ο Αμάδο άφησε το μικρό του χωριό γύρω στα 12, λέγοντας στους ανθρώπους: «Δεν θα επιστρέψω μέχρι να γίνω πλούσιος». Κράτησε τον λόγο του. Ο Καρίγιο έχτισε μια αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ο πιο ισχυρός έμπορος ναρκωτικών στο κόσμο. Ο Μεξικανός ναρκέμπορος συνήθιζε να χρηματίζει τους κρατικούς αξιωματούχους όσο, αποκτούσε περισσότερη εξουσία. Ναύλωσε αεροπλάνα για να μεταφέρει κοκαΐνη από την Κολομβία στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ο Καρίγιο φρόντιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο κινηματογραφικός θάνατος του Βαρόνου

Άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καρίγιο, καθώς οι αρχές επέσπευσαν τις προσπάθειες τους να τον συλλάβουν και να διαλύσουν την θανατηφόρα αυτοκρατορία του. Φοβόνταν τόσο πολύ ότι θα τον πιάσουν για αυτό σκέφτηκε ένα σχέδιο για να αποφύγει τη σύλληψη. Ο βαρόνος ναρκωτικών αποφάσισε να αλλάξει την εμφάνιση του τόσο δραματικά, που ποτέ δεν θα αναγνωριζόταν, κάνοντας πλαστική επέμβαση και λιποαναρρόφηση.

Ήταν μια απόφαση που του κόστισε τη ζωή του καθώς πέθανε ενώ, βρισκόταν στο χειρουργικό τραπέζι του νοσοκομείου Σάντα Μόνικα στο Μεξικό, στις 4 Ιουλίου 1997. Ο επικίνδυνος βαρόνος των ναρκωτικών πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, από επιπλοκές που προκλήθηκαν είτε από ένα συγκεκριμένο φάρμακο είτε από μια δυσλειτουργία της αναπνευστικής συσκευής (υπάρχουν πολύ λίγα έγγραφα σχετικά με το θάνατό του). Δύο από τους σωματοφύλακες του, βρίσκονταν στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η συνέχεια μοιάζει να έχει βγει από κινηματογραφική ταινία. Στις 7 Νοεμβρίου 1997, οι δύο γιατροί που πραγματοποίησαν τη χειρουργική επέμβαση του Καρίγιο βρέθηκαν νεκροί, μέσα σε χαλύβδινα βαρέλια, με τα σώματά τους να είναι βαρύτατα κακοποιημένα και με έκδηλα τα σημάδια των βασανισμών.

Μετά το τέλος του Καρίγιο η διάδοχη κατάσταση ξεκαθάρισε μέσα από έναν πόλεμο των αδερφών Φέλιξ με τον Ελ Τσάπο που παρά την σύλληψή του το 1993, συνέχισε να κινεί τα νήματα μέσα από την φυλακή.

Μετά την πτώση

Ο Βισέντε Καρίγιο Φουέντες, 51 ετών, ηγείται του καρτέλ που ίδρυσε ο αείμνηστος αδελφός του, Αμάδο Καρίγιο Φουέντες και το Μεξικό είχε προσφέρει αμοιβή 30 εκατομμυρίων πέσος (2,2 εκατομμύρια δολάρια) για τη σύλληψή του. Ο φερόμενος ως ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Χουάρες, συνελήφθη στη βόρεια πόλη Τορεόν. Αμέσως μετά τον θάνατο του αδερφού του, υπήρχαν αμφιβολίες μεταξύ των μελών του καρτέλ σχετικά με την ικανότητα του Βισέντε να ηγηθεί, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δόθηκε στο Associated Press από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μεξικού.

Συμμάχησε με το καρτέλ της Σιναλόα, την πιο ισχυρή συμμορία ναρκωτικών του Μεξικού. Αλλά αυτή η συμμαχία διαλύθηκε μετά τη δολοφονία, του Ροδόλφο Καρίγιο Φουέντες, το 2004 στη Σιναλόα. Αυτή η δολοφονία φέρεται να διατάχθηκε από τον Ελ Τσάπο, τον κορυφαίο βαρόνο των ναρκωτικών της Σιναλόα.

Σε εκδίκηση, ο Βισέντε Καρίγιο Φουέντες φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του αδελφού του Γκουσμάν σε μια φυλακή λίγους μήνες αργότερα. Από εκείνο το σημείο και μετά, τα καρτέλ Σιναλόα και Χουάρεζ εγκλωβίστηκαν στην πιο αιματηρή μάχη του Μεξικού.

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies

in.gr