Αμβλώσεις: Ανησυχίες για απαγόρευση των γκέι γάμων – «Δε θα σταματήσουν εκεί»
1 year, 9 months ago
6

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επέτρεπε στις πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις προκάλεσε ανησυχία την Παρασκευή στους υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίοι ανησυχούν ότι η απόφαση θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει την ανάκληση των νομικών προστασιών για τις σχέσεις των ομοφυλόφιλων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρευτούν.

  • Διαβάστε επίσης: Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου αμφισβητεί τη νομολογία που νομιμοποιεί την αντισύλληψη και τον γάμο ομοφυλοφίλων

Στην πλειοψηφία του δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade, ο δικαστής Samuel Alito είπε ότι η απόφαση ισχύει μόνο για τις αμβλώσεις. Αλλά οι επικριτές της συντηρητικής πλειοψηφίας του δικαστηρίου δεν φαίνονται καθησυχαστικοί.

«Είναι πραγματικά πολύ πιο ακραίο από ό,τι το κάνουν οι δικαστές», είπε ο Lawrence Gostin, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown και διευθυντής σχολής του Ινστιτούτου για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βλέπετε το Ανώτατο Δικαστήριο ως αμερόληπτο διαιτητή των συνταγματικών δικαιωμάτων, επειδή ενεργούν περισσότερο ως πολεμιστές του πολιτισμού».

Θα σταματήσουν στις αμβλώσεις;

Ο Gostin και άλλοι επεσήμαναν μια ξεχωριστή σύμφωνη γνώμη στην οποία ο δικαστής Clarence Thomas είπε ότι το δικαστήριο πρέπει να επανεξετάσει άλλα προηγούμενα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του του 2015 για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων, μιας απόφασης του 2003 που καταργεί νόμους που ποινικοποιούν το γκέι σεξ και μια απόφαση του 1965 που δηλώνει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν δικαίωμα χρήσης αντισύλληψης.

Η Kristen Waggoner, νομική διευθύντρια για την Alliance Defending Freedom, η οποία βοήθησε στην υπεράσπιση του νόμου περί αμβλώσεων του Μισισιπή που αμφισβητεί την απόφαση, είπε ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου καθιστά σαφές ότι «η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν μοιάζει με κανένα άλλο ζήτημα». Είπε ότι η ανάδειξη άλλων ζητημάτων δείχνει την αδυναμία των επιχειρημάτων των πολέμιων των αμβλώσεων.

  • Διαβάστε επίσης: Κλέλα Ρόρεξ – Η υπάλληλος που έσπασε το ταμπού των γκέι γάμων

Ωστόσο, είπε ο Paul Dupont, εκπρόσωπος του συντηρητικού προγράμματος American Principles Project κατά των αμβλώσεων, οι συντηρητικοί είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητες μελλοντικών νικών σε πολιτιστικά ζητήματα, αν και το να απαγορευτούν περισσότερες πολιτείες οι αμβλώσεις είναι «αρκετά τεράστια μάχη».

«Αν υπάρχει η σκέψη ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει αλλού, ξέρετε, δεν πρόκειται να το πουν εδώ, και θα πρέπει απλώς να το δούμε», είπε ο Dupont.

Ωστόσο, η απότομη αύξηση της ρητορικής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στις ΗΠΑ και η αντίθεση σε συγκεκριμένα birth controls έχουν ανησυχήσει τους υποστηρικτές, σκεπτόμενοι ότι αυτά τα δικαιώματα είναι ευάλωτα.

«Θα χτυπήσουν ακόμα και τον διαφυλετικό γάμο»

«Θα συνεχίσουν χτυπώντας πρώτα τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και μετά τον γάμο ομοφύλων. Ποιος ξέρει; Ίσως και τον διαφυλετικό γάμο» ανέφερε στους AP μια 21χρονη που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που έλαβαν μέρος στις ΗΠΑ μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις. «Δεν πρόκειται να σταματήσουν στην άμβλωση».

Τα τρία πιο φιλελεύθερα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου υποστήριξαν ότι η απόφαση της πλειοψηφίας «παραβιάζει μια βασική αρχή του κράτους δικαίου, που έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη σταθερότητα του νόμου» και «θέτει σε κίνδυνο» άλλα δικαιώματα.

Ενισχύεται το συντηρητικό κίνημα

Ο Τζέισον Πίρσεσον, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, είπε ότι δεν βλέπει τη συντηρητική πλειοψηφία να σταματήσει με τις αμβλώσεις.

«Στέλνουν μηνύματα στο συντηρητικό νομικό κίνημα, το οποίο έχει μεγάλη δυναμική αυτή τη στιγμή λόγω αυτής της νίκης, να συνεχίσει και θα συνεχίσει να φέρνει υποθέσεις ενώπιόν τους τα επόμενα χρόνια που θα τους δώσουν ευκαιρίες να προχωρήσουν περαιτέρω», είπε ο Πίρσεσον.

Η Jennifer Pizer, εν ενεργεία νομική διευθύντρια για την ομάδα δικαιωμάτων LGBTQ Lambda Legal, πρόσθεσε: «Είναι μια εξτρεμιστική επίθεση στην ιδιωτική ζωή, την αυτοδιάθεση, την αξιοπρέπεια και την ισότητα κάθε ανθρώπου στη χώρα μας».

Με πληροφορίες από AP.