Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την έξαρση ηπατίτιδας στα παιδιά – Ποια τα συμπτώματα, τι λένε οι ειδικοί
1 year, 11 months ago
6

Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ελλάδα – Σε εγρήγορση καλούνται οι κλινικοί γιατροί  – Εμετοί και πόνοι στην κοιλιά ανάμεσα στα συμπτώματα – Eρευνάται η σχέση της ηπατίτιδας με τον κορωνοϊό

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι επιστήμονες διεθνώς για τις ολοένα περισσότερες περιπτώσεις της -ανεξήγητης έως τώρα- σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά, οι οποίες έρχονται στο φως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία) και στις ΗΠΑ.

«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Δεν υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, τόνισε.

Τα συμπτώματα

Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα), τα περισσότερα σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούραφαγούρα στο δέρμαακαμψία στις αρθρώσειςμυϊκοί πόνοιπυρετόςλήθαργοςαπώλεια όρεξης κ.ά.

Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι «ενοχοποιείται» κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιγνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.

Πώς μπορεί να εμπλέκεται ο κορωνοϊός

Από την άλλη, μερικά είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου. Περίπου τα μισά άρρωστα παιδιά βρέθηκαν να έχουν αδενοϊό, μια κατηγορία ιών που προκαλεί εμετούς, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά σπανιότατα ηπατίτιδα.

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance, «οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό: είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα».

Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς. «Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Βασιλακόπουλος: Τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας

Για το θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα μίλησε στην ΕΡΤ ο ιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας. «Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορωνοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε.

«Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.