Aντιδράσεις από ομογενείς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές: «Σοκαριστικό» ότι ο Μπάιντεν πουλάει F-16 στην Τουρκία
1 year, 9 months ago
6

Σκληρή ανακοίνωση ομογενών Ρεπουμπλικανών βουλευτών για τη στήριξη Μπάιντεν στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία.

ΟΤζο Μπάιντεν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι είναι θετικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, ωστόσο είναι θέμα που πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο. Στη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, τόνισε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο θα λάβει θετική απόφαση, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ομογενών Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης επιτέθηκαν στον Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη που παρείχε στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, κατηγορώντας τον ότι έκλεισε τα αυτιά του στις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ο Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης επισήμαναν πως «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία», ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Φίλης: Η Τουρκία επέστρεψε στο «δυτικό μαντρί»

Την ίδια ώρα, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο αναλυτής, ο Ερντογάν θέλει να δείχνει ότι η Τουρκία διαθέτει ένα βαθμό αυτονομίας παρά το γεγονός ότι εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που μάλιστα δεν έχει αλλάξει τακτική όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο και ενώ ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε θετικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ερντογάν: «Η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στην πολιτική μας»

Nωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Ουκρανίας και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει την αναφορά του και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας: «Η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στην πολιτική μας».

«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους

«Την Τρίτη πραγματοποιήσαμε την τριμερή σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αυτό είναι μια αρχή. Το βασικό όμως είναι να τηρούνται οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Από εδώ και πέρα θα παρακολουθούμε σχολαστικά τη διαδικασία και θα κάνουμε ανάλογα τα βήματά μας» σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία που οδήγησαν στην άρση του τουρκικού βέτο για ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε διπλωματική νίκη της Τουρκίας το μνημόνιο συνεργασίας με τις δύο χώρες, που επετεύχθη μετά από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία και αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Ενώ ακολουθούμε τη δική μας εξωτερική πολιτική, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ. Περιμένουμε την ίδια συμπεριφορά από τους συμμάχους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν συζητήσαμε για τις αμερικανικές κυρώσεις με τον Μπάιντεν»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν συζήτησε για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, αλλά υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Μπάιντεν του είπε στη συνάντησή τους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16.

real.gr