«Αντίο» με κράξιμο για την προκλητική Frau Μέρκελ!
2 years, 7 months ago
6

Άκρως επεισοδιακή η τελευταία ομιλία της – Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Σολτς

Τίποτα δεν πήγε όπως το είχε σχεδιάσει. Και, σίγουρα, κανείς δεν πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι η τελευταία ομιλία της άλλοτε σιδηράς κυρίας της Ευρώπης θα ήταν επεισοδιακή. Για την Ανγκελα Μέρκελ η ομιλία στην Μπούντεσταγκ δεν είχε δάκρυα, ούτε συγκίνηση για το τέλος της 16χρονης θητείας της στην Kαγκελαρία.

Αντιθέτως, ήταν μια ομιλία με συμβουλές προς πάσα κατεύθυνση και έντονο άρωμα προεκλογικού αγώνα. Η Μέρκελ απαρίθμησε το έργο της στην πολιτική της σταδιοδρομία. Ωστόσο, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς (Die Linke).

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή της στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών για την Καγκελαρία, ενώ έσπευσε να καταδικάσει μια σύμπραξη Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς, προκαλώντας την οργή του Die Linke, με τους βουλευτές του να φωνάζουν «Ντροπή… Ντροπή». Η Μέρκελ απάντησε: «Εδώ θα ακούτε αυτά που πρέπει να συζητηθούν, γιατί εδώ είναι ο ναός της δημοκρατίας. Εχω υπηρετήσει αυτό το Κοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια».

Ο υποψήφιος του SPD Ολαφ Σολτς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, την ώρα που η σταρ των Πρασίνων (Die Gruene) Αναλένα Μπέρμποκ έχει χάσει τη δυναμική της. Η ίδια δήλωσε από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής ότι στόχος του κόμματός της είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση υπέρ της προστασίας του κλίματος. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές, πάντως, για τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU. Μόνο το 19 % των Γερμανών θα ψήφιζε τη Χριστιανική Ενωση CDU-CSU, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τoυς Χριστιανοδημοκράτες που διενήργησε το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των γερμανικών ΜΜΕ, RTL/ntv.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 25%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 17%, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με 13%, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11% και η Αριστερά με 6%. Για πρώτη φορά, το κόμμα της Μέρκελ πέφτει κάτω από το 20%.

 

newsbreak.gr