Από τις απειλές, στην πράξη: Οι ΗΠΑ σταμάτησαν την παράδοση εξοπλισμού για τα F-35 στην Τουρκία
11 months, 24 days ago
6

Στο πρώτο ξεκάθαρο βήμα για το μπλοκάρισμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία προχώρησαν οι ΗΠΑ, μετά τις απειλές προς την Αγκυρα, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400.

Η Ουάσινγκτον σταμάτησε την παράδοση εξοπλισμού στην Τουρκία, που σχετίζεται με τα F-35, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε Τούρκους ομολόγους τους ότι δεν θα λάβουν περαιτέρω φορτία εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 για την προετοιμασία της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το επόμενο φορτίο εκπαιδευτικού εξοπλισμού, όπως και όλα τα επόμενα με υλικό που σχετίζεται με τα F-35, έχουν ακυρωθεί, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Μέχρι τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να κάνει πίσω στην αγορά των ρωσικών S-400, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις και τις απειλές της Ουάσινγκτον για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην παράδοση των F-35. Η τελευταία εξέλιξη ήρθε σε μια «ευαίσθητη» χρονική στιγμή, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για σύνοδο του ΝΑΤΟ.