Απόσυρση της τροπολογίας για τις οφειλές ομάδων από Χαρίτση -Δεν είχε την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου
5 months, 18 days ago
6

Η τροπολογία, που προβλέπει περικοπή ύψους 50% στα χρέη προς τρίτους και προστατεύει Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες από «επιθετικούς» πιστωτές, αφαιρέθηκε από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Εξαιτίας του εσπευσμένου της διαδικασίας, δεν έφερε την τυπική έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα να μην είναι ανάμεσα σε αυτές που κλήθηκαν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Κάτι τέτοιο όμως θα συμβεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με την τροπολογία να ενσωματώνεται σε άλλο νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, δεν έκανε δεκτή προσωρινά την τροπολογία επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικώς με τις οφειλές Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επειδή δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Την εν λόγω τροπολογία είχε αποδεχθεί ωστόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Σύμφωνα με την τροπολογία από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 και εφεξής, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΑΕ) υποβιβάζεται και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης είτε λόγο υποβιβασμού της ομάδας είτε λόγω αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα ΑΑΕ, η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη στο σύνολο των υποχρεώσεων της προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και στο ήμισυ τις αμιγώς αγωνιστικές οφειλές της προηγούμενης ΑΑΕ, ήτοι οφειλές προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές κλπ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης είχε αναφέρει ότι η τροπολογία είναι στη σωστή κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι δεν χάνονται τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η εκκαθάριση συνεχίζεται κανονικά. Εάν μετά το πέρας της εκκαθάρισης δεν ικανοποιηθούν οι δανειστές, τότε αναβιώνουν και αυτά τα χρέη στη νέα ΠΑΕ. Δίνεται ένα περιθώριο στη νέα Ανώνυμη Εταιρεία χωρίς κανείς να χάνει τα δικαιώματά του, είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα μιας ΑΑΕ.

Ο κ. Χαρίτσης ωστόσο, ζήτησε από τους βουλευτές να την αποσύρουν προς το παρών και να την επανακαταθέσουν όταν μετά από λίγες ημέρες θα υπάρχει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έτσι ώστε να μην υπάρχει και κανένα πρόβλημα με το υπουργείο Οικονομικών.