Άρχισε να δοκιμάζεται σε ανθρώπους τεχνητό αίμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο
1 year, 4 months ago
6

Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές και μελέτες σε ανθρώπους με τεχνητό αίμα.

Αν επιτύχει, θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των αιμοσφαιρινοπαθειών, όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Οι άνθρωποι αυτοί πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μεταγγίσεις τους καθώς υπάρχουν ελλείψεις αίματος.

Οι διαθέσιμες ποσότητες πάντοτε εξαρτώνται από τους διαθέσιμους εθελοντές.

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν την πρώτη στην ιστορία της Ιατρικής μελέτη, στην οποία μεταγγίζουν σε ανθρώπους τεχνητό αίμα για να δουν πως θα αντιδράσει ο οργανισμός τους.

Προς το παρόν οι μεταγγίσεις περιορίζονται σε ελάχιστη ποσότητα αίματος, περίπου δύο κουταλιές της σούπας.

Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν πως σύντομα θα έχουν στα χέρια τους όσα στοιχεία χρειάζονται, ώστε να προχωρήσουν και σε μεγαλύτερες.

Το τεχνητό αίμα παρήχθη στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα εθελοντών. Στόχος της ανάπτυξής του δεν είναι να αντικαταστήσει τις μεταγγίσεις αίματος από εθελοντές αιμοδότες. Οι επιστήμονες θέλουν κατ’ αρχάς να παράγουν σπάνιες ομάδες αίματος, για τις οποίες υπάρχει συνεχώς έλλειψη αιμοδοτών.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτικά αίμα για να επιβιώσουν. Αν το αίμα που θα τους μεταγγιστεί δεν ταιριάζει απολύτως με το δικό τους, ο οργανισμός τους αρχίζει να το απορρίπτει.

«Μερικές ομάδες αίματος είναι πάρα πολύ σπάνιες και δεν μιλάμε για τις τέσσερις βασικές που γνωρίζει ο κόσμος», δήλωσε ο Dr. Ashley Mark Toye, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Για την ομάδα αίματος της Βομβάης, λ.χ., είναι ζήτημα αν υπάρχουν δέκα εθελοντές αιμοδότες σε ολόκληρη της Βρετανία».

 pronews.gr