Αζερμπαϊτζάν: Σε ρόλο «προξενήτρας» για… συνοικέσιο Τουρκίας – Ισραήλ
3 years, 3 months ago
6

«Άνοιγμα» προς το Ισραήλ έκανε ο Τούρκος πρόεδρος ανήμερα των Χριστουγέννων, λέγοντας ότι θα ήθελε οι δύο χώρες να έχουν καλύτερες σχέσεις. Η κίνησή του αυτή, όπως άλλωστε και κάθε κίνηση που κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται…

Ήδη, το Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται πρόθυμο να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, όπως γράφει το σάιτ Axios.  Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, προσπαθεί να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και αυτό έκανε σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν.

Οι σύμβουλοι του Αλίγιεφ είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα της βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Μολονότο ο Τούρκος πρόεδρος έχει… ιστορικό αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, οι σύμβουλοι του Αλίγιεφ ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι αντι-ισραηλινός, αλλά μάλλον υποκινήθηκε εναντίον του Ισραήλ από συνεργάτες του, οι οποίοι ωστόσο δεν επηρεάζουν πλέον τον Τούρκο πρόεδρο, όπως παλιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, δήλωσε σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ότι το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι είναι καλή στιγμή για το Ισραήλ και την Τουρκία να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ενώ το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν διπλωματικές σχέσεις, αυτές έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, έχει συχνά επικρίνει το Ισραήλ.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία συμφιλίωσης το 2016, τερματίζοντας μια εξαετή διπλωματική αντιπαράθεση έπειτα από μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ισλαμιστών ριζοσπαστών στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό ασφαλείας στη Γάζα.

Ακόμα και μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, ωστόσο, ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις λεκτικές επιθέσεις του ενάντια στο Ισραήλ.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «τρομοκρατικό κράτος» και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «τρομοκράτη». Πέρυσι, ο Ερντογάν καταδίκασε τη δήλωση του Νετανιάχου για το Ισραήλ ως έθνους-κράτους του εβραϊκού λαού, λέγοντας ότι αποτελεί «κατάφωρο ρατσισμό».

Μένει να φανεί εάν το Ισραήλ θα δεχτεί τον «κλάδο ελαίας» που προσφέρει ο σουλτάνος…

protothema.gr