Μπαμπινιώτης: Αδύνατον να διδάσκουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια μια ψευδώνυμη μακεδονική γλώσσα
2 months, 29 days ago
6

«Δεν είναι δυνατόν μια σλαβική, βουλγαροσέρβικη γλώσσα με κυριλλικό αλφάβητο,ψευδώνυμη μακεδονική, γιατί μακεδονική δεν είναι, να έρθουμε εμείς να την εισάγουμε και να την διδάσκουμε στα πανεπιστήμια μας», σχολίασε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης για το αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας θα ήταν παράλληλα μια έμμεση αναγνώριση της «Μακεδονικής Μειονότητας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ Μπαμπινιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για εκμετάλλευση της ονομασίας της γλώσσας από το «Ουράνιο Τόξο» αλλά και διάφορους επιτήδειους προκειμένου να στηριχτεί ο ισχυρισμός  περί ύπαρξης μακεδονική μειονότητας καθώς «οπωσδήποτε η γλώσσα γενικά φέρει στοιχεία που παραπέμπουν σε ταυτότητα, δεν είναι απλώς ένα όνομα».

«Ένας μικρός αριθμός κατοίκων στα σύνορα, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, κατά βάση μεγαλύτεροι σε ηλικία, και μιλούν τα Ελληνικά, επιλέγουν να χρησιμοποιούν και τα λεγόμενα “σλαβομακεδονικά” χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση πως αποτελούν ή θα μπορούσαν να λογιστούν ως μειονότητα. Έχουμε Έλληνες που μιλάνε αρβανίτικα, τσιγγάνικα είναι μειονότητα;» διερωτάται ο κ. Μπαμπινιώτης.

«Στην Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπεται ότι δεν υπάρχει μειονότητα άλλο όμως το τι γράφεται άλλο το τι συμβαίνει» κατέληξε.