Μπάιντεν – «Αναπόφευκτο το χάος στο Αφγανιστάν» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
2 years, 7 months ago
6

Η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν φαίνεται ότι ήταν κάτι που περίμενε ο Τζο Μπάιντεν, έστω κι αν πριν από αυτή, οι δηλώσεις του δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, υπήρχαν τοποθετήσεις για πλήρη εμπιστοσύνη στον αφγανικό στρατό των «300 χιλιάδων» που θα υπεράσπιζαν την Καμπούλ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται συνεχώς επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε εκτίμησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάους», σύμφωνα με το απόσπασμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. 

Για την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ

Για το αν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι. Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος – δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό, τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν. 

Πότε θα αποχωρήσουν ολοκληρωτικά οι Αμερικανοί

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε την περίπτωση μέλη του στρατού των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, της προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια.

 

in.gr